söndag, december 21, 2008

För sent

Idag är det dan före dan före dan före dopparedan vilket innebär att det är för sent att lägga lutfisken i blöt om man nu tänkt sig göra det för det brukar man göra redan den 9:e december, på Annadagen. I vår moderna tid är det förstås inte så många som lutar sin fisk eftersom den med fördel kan köpas färdiglutad. Jag minns dock från barndomen hur de stora flaken med torkad långa eller sej sågades i mindre bitar och därefter stoppades ner i en tunna med kallt vatten för att blötläggas i 5-6 dagar. Därefter följde själva lutningsprocessen som gick till så att man varvade släkt kalk och fisk och därefter löste upp soda i lite varmt vatten som hälldes över tillsammans med ännu mer vatten. Fisken fick ligga i denna blandning i ytterligare 5 dagar varefter sköljningsproceduren med dagliga vattenbyten i ca. 6 dagar tillkom. Vi förvarade vår fisk i jordkällaren. Det var ett förskräckligt släpande med vattenhinkar för att allt skulle gå rätt till men på julaftonen hade vi också perfekt fisk. Om jag själv äter lutfisk? Aldrig i livet. Det är väl något av det äckligaste man kan tänka sig. Jag håller mig till andra godsaker på julbordet. Skinka och köttbullar till exempel, så tråkig är jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida