söndag, juni 05, 2011

Kvinnan på cementfabriken

Inlägg 850.
En vacker morgon här nere i Valdemarsvik men det blåser lite. Senare idag ska vi åka till Birgerssons i Gusum, det är en ICA-affär i två våningar. På plan två säljs lampor, kyl & frys, etc.
Sarah Palin har återigen gjort bort sig. Nu påstår hon att den amerikanske frihetshjälten Paul Revere stod på engelsmännens sida under frihetskriget. Hon kan alltså inte sin egen historia.
Ska hon verkligen bli president?
Det mobila bredbandet går fortare idag, igår var det segt som sirap.
Det har varit en lugn natt, inga rop på hjälp har ekat ut över landskapet. Åt två limpsmörgåsar med ost till frukost och drack en kopp kaffe.
Datorn börjar bli varm, den känns het ovanpå. Det är en gammal dator, ca. 5 år. Då var den en toppmodell, nu ingenting särskilt.
Från Valdemarsviks järnvägsstation gick ett stickspår ner till slakteriet vid Grännäs. Av spåret finns ingenting kvar, inte av slakteriet heller.
Funderar på att köpa en kylplatta till datorn. Man ställer datorn på den och får då ner temperaturen på något outgrundligt sätt. Olika modeller finns, vissa har fläktar som kopplas in via en USB-port. Då är det ju inte så svårt att förstå varför datorn kyls ner. Men modellerna utan fläkt?
Kanske borde jag ha en annan bredbandsoperatör vid besöken i Valdemarsvik. Telia? Tele2? Men jag tror att det är bergen runt "Viken" som försvårar mottagningen. Kanske spelar operatören mindre roll.
Vart tog Manolito vägen? Ingen vet. Han var Buck´s bäste vän. Men inte Lerkrukas. Hon var med i en annan serie.
Vad hände med Leslie Nunnerley? Hon spelade Margret Porter i 52 avsnitt av "Familjen Ashton", sedan försvann hon bara. Ingen information finns på internet. Det är som om hon vore bortförd av en alien.
I Gusum var det lugnt. Fabriken är riven. Ur en pump kan man dricka Sveriges näst godaste kranvatten. Pizza finns att köpa i gamla Folkets Hus. Där går det också att se på bio. En av filmerna som visats heter "Alltings slut".
Jag vet vart Manolito Montoya tog vägen. Han bor i North Carolina under namnet Henry Darrow och tar roller ibland när det passar honom.
På en loppis köpte jag två böcker: "Åtta glas" av Alistair MacLean och "Djupa lögner" av Stuart Woods. Jag bläddrade i en bok om Karl XII men köpte den inte. Kardemummabullar fanns till försäljning, vi införskaffade en påse.
De flesta äldre svenska filmstjärnor är döda, bara Sickan Carlsson är kvar. De flesta äldre utländska filmstjärnor är också borta, endast Kirk Douglas finns kvar.
Vem var bäst som Tarzan, Johnny Weismüller eller Lex Barker? Jag har tagit upp frågeställningen tidigare men inte hittat svaret.
Weismüller var i alla fall bäst på att häva ur sig det karaktäristiska Tarzanvrålet.
Jag har aldrig läst en bok av Alistair MacLean men naturligtvis sett filmen "Örnnästet". Vad gäller Stuart Woods bok så har jag för mig att jag läst den tidigare. De närmaste timmarna får avgöra om jag har rätt eller fel.
På Kårtorps matservering åt vi pannbiff med kokt potatis och gräddsås, det var mycket gott. Annat på menyn: stekt strömming med mos, kycklingfilé med mera men pannbiffen vann.
Östergötlands landskapsblomma är blåklinten. Inte en enda syns till ute på sädesfälten.
På Eköns camping har husvagnarna börjat strömma till. Än är det förstås ingen rusning, den inleds först efter midsommar.
Industrisemestern är annars ett avslutat kapitel. Den tillhörde mer vårt svenska Folkhem, det som nu är nermonterat.
Mycket har förändrats i samhället, politikerna t.ex.
De flesta arbetar inte längre för sina idéer, de arbetar för att själva nå en position. De är som vilka karriärister som helst.
En av de största politiska demonstrationerna i Sverige, ägde rum på 1:a maj i Stockholm 1917. Branting var där, Per Albin Hansson också.
Jag vill gärna åka upp till Bidalen, 2 km. En slingrande grusväg leder dit. Då passerar man först kvinnan på cementfabriken. Ingenting lär dock finnas där uppe i Bidalen och det är bra.
I morgon är en ny dag, Sveriges Nationaldag. Förut hette den Svenska flaggans dag. Men det är nästan samma sak.
Hurra för Sverige. Det lever!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida