lördag, juli 31, 2010

31 juli 2010

Tre bokfynd på Röda Korsets loppis:
Den söker icke sitt”, ”Du tysta källa” och ”Vingslag i natten”, alla skrivna av Sven Edvin Salje. 10 kronor är ju ingenting, dem kan man både ha och mista.
Karl Bergström har ägt två av böckerna, i den tredje har Harry Dahlberg skrivit sitt namn. I en av dem som Karl Bergström ägt, ligger en urklippt dödsannons. Den berättar att Gunnel Persson, född 26 mars 1924, avled den 19 november 2007 och ska begravas i Tryserums kyrka den 7 december.
Tydligen var hon bekant med KB på något sätt; kanske barndomsvän eller annat, vem vet?

Den söker icke sitt” är i dåligt skick. Omslaget har lossnat, likaså delar av ryggen. Boken bör dock gå att rädda med hjälp av klister och en pappersremsa.
Damen på Röda Korset undrade om just den boken var värdefull, jag svarade att jag inte visste. Hon trodde att det var en förstaupplaga men det var en andraupplaga, 7 – 11:e tusendet.
Jag förstår egentligen inte varför hon frågade. Om jag svarat att den var extremt sällsynt och värd massor av pengar, hade hon då vägrat sälja den?
Den boken har ägts av Harry Dahlberg. På försättsbladet står dessutom ”Örjans”.
Man vill gärna veta vilka dessa människor är eller har varit.
Jag vill också veta var den tyska krigskyrkogården i Gryt låg. Där skulle finnas ett slags minnesmärke, en tysk örn på en stenplatta.
Men allt lär vara borttaget. Jag har åkt runt och letat utan att hitta något.
Det var svärfar som berättade om kyrkogården, han hade varit där för länge sedan. Han mindes inte exakt var den låg.
Någon borde ju veta.
I Valdemarsvik finns ett bostadsområde som heter Norrbacka. Nedre Norrbacka är bebott medan övre NB är tomt på folk. Framför fönstren sitter plywoodskivor och portarna är igenspikade. Det ger ett spöklikt intryck.
På fotbollsplanen har inga bollar rullat på åtskilliga år. Den är täckt av ogräs.
Vi åkte upp där idag för att titta. Över gångvägarna ligger nedfallna träd. Möjligen är det kommunen som äger området men det kan också vara ett privat bolag.
Vad kommer att hända med det? Troligtvis rivning, knappast upprustning. Förstörelsen har gått för långt.
Tidigare var större delen av området flyktingförläggning. För ca. 15 år sedan försvann två små barn mitt i vintern. Många trodde att det var föräldrarna som gömt undan dem för att förhindra avvisning men några veckor senare återfanns barnen ihjälfrusna. De hade gått in i skogen och villat bort sig.
Idag har det varit fint väder. Vi var till Falerum och därefter till Kårtorp. Det kändes härligt att ösa in pannbiff och potatis.
Just nu reklam på TV; det går att äta tomatketchup till allt, t.o.m. pannkaka. Chefen för Felix lastar bilen full med ketchupflaskor och gör hembesök hos motsträviga.
Jag är en av dem. Jag skulle aldrig släppa in honom för att låta mig övertygas.
Tåget mellan Linköping och Västervik går igenom Falerum. Jag promenerade bort till Handlar´n och köpte en banan, så mycket mer fanns inte i hyllorna.
Några paket Denniskorv fanns också.
Samtidigt pågår EM i friidrott, det gillar jag.
Men jag känner knappt igen några namn. De flesta tävlande är helt okända för mig. Annat var det förr. Då kunde man rabbla namn och resultat hur som helst. Armin Hary vann 100 meter vid OS i Rom och Robert Shavlakadse segrade i höjd (den senare helt oväntat faktiskt).
Tillbaka till böckerna;
den trasiga ska så fort jag kommer hem genomgå en smärre restaurering. Därefter ska alla tre upp i hyllan.
Rummet får med det ett lyft.
Ett kulturlyft.


2 kommentarer:

Blogger MrZ sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

9:16 fm  
Blogger MrZ sa...

Snubbla över den här bloggen av en slump. Om den än är aktiv så är Harry dahlberg min farfar, och Örjan min far.
Finns på Rik.dahlberg@gmail.com om du vill nå ut.

9:17 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida