lördag, juli 24, 2010

Hallbergs Skruvfabrik

Den har alltid legat där. Inte alltid förstås men så länge jag kan minnas. Hugo Hallbergs Skruvfabrik, en byggnad i två plan med mystiska maskiner som skymtade innanför fönstren.
Dessa var alltid smutsiga. Även som nya var de det.
Miljön var ruff, en typisk industrimiljö.
När kan fabriken ha byggts? En gissning; i början av 1950-talet. Två andra industrier fanns i närområdet. Det var Bröderna Ekhagens Reklam samt Stållinjefabriken. På andra sidan motorvägen låg AGA.
Täby var på den tiden fortfarande till stora delar jordbruksbygd. Där Täby C nu ligger, betade kor. På åkrarna växte vete men även potatis.
Det här var så länge sedan att man i skolan hade potatisplockningslov. Inte vi dock, vi var för små.
Jag har försökt få fram fakta om Hugo Hallberg på internet men inget verkar finnas. Kanske symptomatiskt. Är det inte så att en bra industriman ska verka i det fördolda?
På fabriken tillverkades skruvar av olika sorter. Det är åtminstone min välgrundade gissning. Maskinerna stånkade och ut trillade skruvar.
Sverige höll på att byggas, många behövdes.
Jag har aldrig hört talas om någon som arbetade på Hallbergs Skruvfabrik. De höll sig också i skymundan.
Och nu tycks det som om fabriken är på väg in i himlen. Jag hade inte uppmärksammat att så var fallet. Istället blev jag lika överraskad som när jag förra året plötsligt såg att Kulörtenhuset var rivet. Det känns som att ha förlorat en gammal vän. Två gamla vänner.
Eller åtminstone en trygghetspost.
Två trygghetsposter.
Idag är vädret svalare. Man får sätta på sig långbyxor och en tjockare tröja.
Värmen ska återkomma nästa vecka.
Men Hallbergs Skruvfabrik återkommer aldrig.

1 kommentarer:

Anonymous Bruno Josefsson sa...

Jag har jobbat på Hugo Hallbergs skruvfabrik. Jag håller på att skriva mina memoarer. Därför sökte jag på google om skruvfabriken. Jag var nog 17-18 år det året 1964-65, som jag jobbade där. Dina intryck och gissningar utifrån stämmer rätt bra med hur det var på insidan. Inte bara skitiga maskiner. Luften var fylld av skärvätskedimma, för att kyla de skärande verktygen i automatsvarvarna. Det tillverkades inte bara skruvar där. En hel del mindre rördetaljer också. Om du har vattenburen värme, är en liten rörkrök mellan själva elementet och ventilen du reglerar värmen med, från Hallbergs.

Tack för att jag fick veta lite om min första riktiga arbetsplats.

Bruno Josefsson
brunolakheden@gmail.com

8:42 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida