söndag, oktober 17, 2010

Norrköping

Norrköping har sina gula spårvagnar och nu även ett allsvenskt fotbollslag. IFK har tagit sig tillbaka till högsta divisionen.
Gunnar Nordahl spelade i "Peking", Nils Liedholm likaså. Kanske var fotbollen bättre på deras tid. Det gjordes i alla fall fler mål. Under sin tid i Norrköping spelade GN 92 matcher och nätade 93 gånger. I Milan spelade han 257 matcher och gjorde 210 mål.
Bara en spelare har gjort fler mål (274) i italienska ligan, Silvio Piola. Dock bör noteras att denne spelade 24 säsonger i Serie A mot GN:s 9.
Nordahls smeknamn var Il Cannoniere, skyttekungen. Han kallades också Il Bisonte, bisonoxen, på grund av sin kraft och tyngd.
Tekniken var väl inte den bästa men vad spelar det för roll när man öser in mål. Och, ska tilläggas, skjuter av både stolpar och ribbor med veritabla kanonskott.
Hans egentliga yrke var brandmannens.
Från slutet av 1940-talet släcktes dock inga bränder.
Jag gillar Norrköping. Jag gillar känslan av att komma ner från Kolmårdens höjder och åka in i en stad på slätten.
I somras var vi där och letade rätt på gatan som Y bodde på som barn. Den hittade vi lätt men det regnade så fruktansvärt att vi inte kunde kliva ur bilen, fotona fick tas genom rutan.
På vägen upp till Stockholm, vi åkte via Katrineholm och Flen, stannade vi till vid Kastrullhäxornas restaurang mitt emellan dessa två städer.
Jag säger bara två saker - fläsk i panna och kaviarfisk. Fasansfullt. Men folk åt och slafsade i sig och verkade trivas.
Potatisen var dock bra.
Gunnar Nordahl var född i Hörnefors 1921. Han spelade i Norrköping mellan 1944 och 1949. Liedholm var som tidigare nämnts från Valdemarsvik. Trion GRE-NO-LI spelade sin sista match på Grännäs IP i V-vik, året är tyvärr obekant.
GRE var naturligtvis Gunnar Gren.
Alla är borta nu. Men Liedholm står staty framför gamla fabriken i Valdemarsvik.
Jag köpte fina satsumas på Coop igår, bara 12 kronor kilot. De var saftiga och goda.
Tidigare fanns dessa citrusfrukter bara en gång om året, nu finns de åtminstone 3-4 gånger. Säg inte att allt var bättre förr.
Enligt Wikipedia har satsumasfrukterna sitt ursprung i Japan (där trodde jag helt fel). De kännetecknas av att vara lättskalade och kärnfria.
Förr i tiden kunde vi här i Sverige bara drömma om satsumas. Vi kunde inte ens drömma för vi visste inte vad det var. Apelsinerna kom till jul med Julbåten och bananerna kom med Bananbåten. Det fanns inte så mycket frukt här i landet. Det var fruktlöst.
Äpplen och päron fanns förstås. Det gick ett rykte att om man åt äppelkart fick man polio. Det stämde inte.
Vi blev poliovaccinerade i skolan, några svimmade. De damp ner på gymnastiksalens golv och himlade med ögonen. Någon sa att sprutnålen gick ända in till benet, det var fruktansvärt.
När vi åker till Valdemarsvik kör vi alltid igenom Norrköping, inte förbi som det egentligen är tänkt. Hamnen är vacker med sina fartyg från jordens alla länder. Inte alla förstås. Många länder har ingen havsförbindelse, de ligger på torra land.
Så småningom nås rondellen där vägen till vänster leder till Arkösund och den rakt fram går till Kalmar (även längre naturligtvis).
Vi har då passerat husen där tidningarna NT och Folkbladet görs. Jag köper alltid NT vid besöken i Valdemarsvik. På Storgatan har tidningen ett depeschkontor där bilder på sånt som hänt på orten sätts upp i skyltfönstret.
Sammanställningar av dessa bilder har kommit ut i bokform. I den första av dessa hittade Y sin kusin LB. Hon stod i kön till badbussen som sedan skulle till Gryt.
Det var länge sedan.
Det var på den tiden när svenska folket fick rösta fram sin favoritmack och Shell i Valdemarsvik vann. Eftersom det var Svenska Shell som anordnade tävlingen vet jag inte om man även fick rösta på andra bensinkedjors mackar.
Det var också på den här tiden som apelsinerna var inlindade i silkespapper och på dessa var seriestrippar tryckta. Det var på blodapelsinerna från Sicilien.
Alltså - Norrköping är tillbaka i allsvenskan, visserligen utan Gunnar Nordahl men med andra spelare som kanske håller måttet.
Vi hoppas på det.
Bilden ovan föreställer en "tänkande August", det är en sådan som varje lag behöver.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida