söndag, juni 06, 2010

Söndag

Mozart besökte aldrig Bad Gastein men många av hans släktingar lär ha varit här. I Salzburg kan man köpa de finaste Mozartkulorna. De är handgjorda och inrullade i silvrigt papper med blå text utanpå.
Att äta dem är som att lyssna på den ljuvaste musik.
Dagen har förflutit bra. Den har gått fort undan.
Jag har läst 153 sidor i "Som man ropar". Nazistligan har kidnappat Katja som är hemlig agent i den norska motståndsrörelsen. Gerard Andersson, hjälten, försöker komma till undsättning. Snart är han dem hack-i-hälinen.
En äldre man i jägarhatt gick uppför en av de branta backarna, han hade en ung pojke i sällskap. Pojken sa någonting, mannen svarade "ja".
Här finns också ett kasino, det öppnar i juli.
Thermalvattnet kommer direkt inifrån berget. Det har underbara egenskaper, man blir som en ny människa.
Mannen och pojken hade troligen varit i kyrkan, åtminstone kom de från det hållet. De gick bredvid varandra som levande illustrationer av gammal - ung.
Vattenfallet i Bad Gastein är en känd attraktion. 341 meter faller det. Jag trodde förut att det regnade men det var fel.
Vi åt på en liten restaurang mitt emot fontänen och snett emot det kända konditoriet med det enorma utbudet av tårtor och bakelser.
Vi åt omelett, det var gott.
Mozart blev inte gammal, bara 35 år. Vad han dog av är föremål för ständiga spekulationer. Köchel katalogiserade hans verk.
På den äldre mannens jägarhatt satt en liten fjäder i svettremmen. Pojken var klädd i kostym.
Bredvid Mozartbysten finns ett minnesmärke över stupade österrikiska soldater i första och andra världskriget. Guiden sa att österrikarna inte gärna vill tala om det senare.
Många höga nazipotentater besökte Bad Gastein under kriget, dock ej Hitler. Hotel Salzburger Hof tjänstgjorde som krigssjukhus. Ett av de andra hotellen ägs numera av en svensk. Han har byggt ett litet brunt hus på taket.
Man hör kyrkklockan slå. Nyss slog den halv sju.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida