onsdag, oktober 19, 2011

Dagbok: Onsdag 19 oktober

Regnet slutade någon gång i natt. 06.00 var temperaturen 4,9 grader.
Såg inte mannen i Ormsta idag, han vilade kanske från morgonexercisen.
Läste en bra bit av "Långt Farväl" igår kväll. Privatdeckaren Philip Marlowe blev själv anklagad för att vara inblandad i ett mord och fick tillbringa tre dar i buren.
Thore Skogman! Den olycklige rekryten i dennes kända slagdänga träffade "ett ben på en kapten" med ett slumpskott och fick också skaka galler under samma tidsrymd.
Saker och ting hänger ihop i det stora världsalltet.
Lugn förmiddag, kort promenad i Arninge. Köttbullar till lunch. Goda.
Fint väder under eftermiddagen.
Vad kan sägas mer?
Det är snart dags för vinterdäck. Snön kan komma när som helst, bistra tider väntar.
Kör hem längs Arningeleden, det regnar.
Smiter in på Lidl och köper en julstolle för 32 kronor, den innehåller sultanarussin och marsipan. Hemma väntar två kassar med trattkantareller som en granne varit in med. Vad göra med dessa? Torka? Frysa? En mikroskopiskt liten risk finns att förväxla trattkantareller med toppspindelskivling som är en av våra giftigaste matsvampar. Efter kontroll på Wikipedia bedöms risken vara helt utplånad.
I kväll: fortsatt läsning av "Långt Farväl" som inte går att förväxla med "Kap Farväl" av Harry Martinsson. Den senare är ju en helt annan typ av bok, en sjömansskildring som kom ut 1933. Är också namnet på såväl Grönlands södra udde som på en av Nya Zeelands många uddar.
Svante Foerster skrev 1966 en dikt om när han befann sig vid Grönlands södra udde och längtade hem. Bland målen för hans längtan fanns Konsum och Kungen, som ju vid denna tidpunkt hette Gustav VI Adolf.
Konungen såg jag under högvaktsutövande vid Drottningholms slott den 1 januari 1969. Han kom och gick på borggården med hund och hovdam i sällskap. Dessutom hälsade han på oss frysande värnpliktiga när han passerade förbi, en handling som gjorde att monarkin fick ett sympatiskt skimmer över sig i våra stelfrusna ögon.
Finns det mer att tillägga? Nej, faktiskt inte. Allt är nu sagt när vår del av jordklotet sakta vrider sig in i nattmörkret.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida