torsdag, oktober 13, 2011

Dagbok: Torsdag 13 oktober

Sverige! Vad händer?
Morgonen är frisk med en temperatur på 4,8 grader klockan 06.00. Berit och Birgit har namnsdag.
Tänker på att vägen som jag gick till skolan på, inte längre är gångbar. Det är för mycket som är i vägen. Hela Täby Centrum till exempel. Det är faktiskt svårt att föreställa sig hur det såg ut på den tiden. Efter järnvägsövergången vid Tibbleskolan går det dock att följa min gamla skolväg. Jag vandrade på en gångstig bredvid Roslagsbanan, svängde vänster vid Ytterbystugan och var sedan strax framme.
Nu kör jag Arningeleden, resan tar cirka 20 minuter. Kan bli längre om man fastnar vid bommarna i Ormsta.
Idag blir det en lång dags färd mot natt. 13.30 avreser vi mot Simpnäs för vidare transport över ett stormigt hav till Arholma. Planeringsdag. Vi planerar för framtiden. Hur ska den bli? Det vet vi inte, det är därför vi ska planera.
Det är ett förbannat blåsande denna dag. Under förmiddagens sopkörning tar vinden tag i de folieformar vi ska slänga och sprider de runt över parkeringen.
Pannkakor till lunch. Äter glupskt fem stycken, därefter stopp.
Avfärd på utsatt tid. Sista delen av vägen på Björkö, är mycket krokig. Ser slutligen havet och båten vi ska åka med. Den kommer studsande på meterhöga vågor långt ute på fjärden. Den lägger till och vi kliver ombord. Skepparen verkar säker, han har varit med förr. Saknar dock skepparkrans och den bland sjöbjörnar så vanliga ankartatueringen på armen. Kanske kan han ändå litas på.
Fast mark nås efter tio minuter, de längsta i världshistorien.
Arholma verkar vara en trevlig ö. Den är inte stor men heller inte liten. Den innehåller en hel del skog av blandad karaktär. Vatten strömmar ständigt runt dess stränder.
Kanske skulle man trivas att bo här, att bli en ensling. Jag är det ju redan på sätt och vis.
Vandrarhemmet nås efter rask promenad. Något djurliv att tala om går inte att urskilja under den snabba förflyttningen. Älg? Räv? Lo? Vad finns här? Inte ren, inte björn. Ska vara våra rödpälsade vänner i så fall. Möjligen en och annan uggla som flaxar omkring och tror att de vet allt.
Fler fåglar: gråsparv, talgoxe och havsörn eftersom vi är vid havet. En gång tidigare har jag sett havet. Det var som att betrakta en tavla på Louvren. Nu känns det mer som på riktigt.
Kontrollerar bredbandsuppkopplingen, den är inget vidare.
Maten är desto bättre. En kunglig skärgårdsbuffé. Innehåller bland annat flera sorters glada laxar samt sill som sig bör.
Köper en bok i receptionen: "Traces of the cold war period" av Johannes Bach Rasmussen. Den verkar vara mycket intressant.
Vårt lag vinner frågesporten genom att pricka in de viktiga faktafrågorna. Vårt företag bildades till exempel 2004, det visste vi.
Jag tar boken och går in till mig medan ett gäng tar sig ner till stranden för att bada. Nu, mitt i natten den 13 oktober! Vart är ungdomen på väg?
Klockan är 22.28, displayen visar två staplar för signalstyrkan. Vindstyrkan är betydligt starkare men imorgon ska det mojna.
Frukost klockan 08.00. Först dock en beckmörk natt där varje försök till "upplysning" är dömt att misslyckas.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida