lördag, augusti 18, 2007

Mer skolmat

Den bästa maten tyckte jag var långkoken som korv-och grönsaksgryta eller sjömansbiff. Maten lagades förstås på plats och ingredienserna var äkta varor, inga halvfabrikat. En gång i matsalen sa Danne Bohman att svenskarna spöat tjeckerna med 11 - 2 i hockey. Det var fantastiska siffror, nästan otroliga. Var vi verkligen så bra? Det var vi tydligen just då. Det var roligt att sitta där i matsalen och tänka på att vi spöat tjeckerna med 11 - 2. Man växte på något sätt.

Vår fisk är död

Ebba, vår grandiosa slöjstjärt, avled idag efter en mycket kort tids sjukdom. Hon uppnådde en ålder av 2,5 år och simmar nu runt i fiskarnas himmel, lika glad och pigg som hon alltid var i vårt akvarium. Vi tänker på dig Ebba. Du kommer alltid att vara vår fisk nr. 1.

torsdag, augusti 16, 2007

Skolmatsminnen

Johnny Nilsson tyckte inte om skolmaten. Tanterna i bespisningen frågade bekymrat om han inte ens tyckte om falukorv. Han skakade på huvudet och sa att han absolut inte tyckte om falukorv. Han var bror till Nippan som gick i samma klass som jag. Hon hade ibland en vit galonjacka. De bodde uppe i Lahäll. Vi gick i Näsby Folkskola som sedemera bytte namn till Ytterbyskolan. Massor av ungar trängdes i matbespisningen. Vi fick äta i skift. På Lucia fick vi en påse som bland annat innehöll en saffransbulle, en klementin och en förpackning torkade fikon. Det här var på 1950-talet. Med jämna mellanrum kom en bonde på traktor och hämtade överbliven mat till grisarna. Johnny tyckte inte om falukorv men jag tyckte den var god. Sån falukorv finns inte att få nu för tiden.

måndag, augusti 13, 2007

I väntan på transport


Den lokala representanten Doris sa mycket tydligt att transporten ut till flygplatsen avgick 04.00 onsdagen den 27 juni. Det var viktigt att vi stod utanför hotellet i tid. Det gjorde vi också som plikttrogna charterresenärer. Vi gäspade lite, tittade på det avsomnande nattlivet, gäspade igen, pratade med två norskor, kontrollerade tiden, mer nattliv, det började mornas, maltakillar i en bil gjorde några oblyga raggningsförsök på norskorna men misslyckades, redan ganska varmt trots tiden som nu gått mot 05.00. Var i helvete fanns bussen? Och varför svarade inte Doris på telefon? Var hon ute och rumlade med busschauffören? Lätt panik! Men när svenskar tar saken i egna händer, händer det också saker. Vi tog taxi. Och hann till incheckningen. Doris, du kan väl slå en signal. Allt är förlåtet nu.