fredag, februari 27, 2009

Ett vykort


Ett vykort från Tyskland. 1953. Från Mona som druckit champagne sen kl. 2. Till Barbro på Trollebo Gård i Gryt, Schweden. Hjärtliga hälsningar från Hamburg med utsikt över Süllberg. 1953. Det var då det.

onsdag, februari 25, 2009

Kärlekens tid

Han uppvaktar för tillfället en flicka som heter Gerd. Efter den tyske fältmarskalken Gerd von Rundstedt.

Uppvaktaren heter Staffan Emanuel Christian Berg och är huvudperson i Svante Foersters roman "Förälska mig" från 1969. Läs den! Själv ska jag snart börja.

måndag, februari 23, 2009

Försvarslinjen



Man har undrat många gånger om det ska bli en kärlekshistoria mellan Inspektör Lynley och hans assistent Barbara Havers. Trots antydningar har ingenting hänt ända fram till det avsnitt där Havers blir skjuten i slutminuten. Då böjer sig Lynley fram och säger: "Havers, Havers". Hon visar inga livstecken. Några ögonblick senare säger han med låg förtrolig röst: "Barbara, Barbara..." Kanske finns det till och med ett stänk av förtvivlan i rösten. Jag minns inte hur det hela slutar. Inte heller förstår jag hur man kan associera Lynley och Havers eventuella kärlekssaga med bunkern på bilden ovan. Den ingår ju i den försvarslinje som byggdes i Täby för snart hundra år sedan och där tanken var att stoppa fienden med hjälp av betong och cement. Nej, det går inte att skapa ett samband mellan Lynley och Havers och bunkern som är placerad längs vägen mellan Skavlöten och Rönninge by i Täby. Det är en helt misslyckad association.