lördag, januari 05, 2008

Tulpaner

Det har varit dåligt med bilder på bloggen den sista tiden. Det ändrar vi på genom att slänga in dessa tulpaner.

Stig Claesson

"Slas" är död. Jag läste en intervju med honom för länge sen. Han var sur som fan och ville inte säga någonting förutom att han gillade rotmos och fläsklägg. De stora kulturpersonligheterna kan vara lite svårtillgängliga ibland. På min sista repövning träffade jag en kille som kände "Slas". Han hade lekt med dennes son som barn. Själv jobbade han på Televerket (jag tror inte att det hette Telia då). Det var en glad och trevlig kille som poängterade att han inte hade en aning om hur man monterade ett telejack eftersom han arbetade med helt andra saker. Han bodde förresten i samma hus som journalisten Peter Bratt. Sonen till Televerkskillen hade en gång i tvättstugan sagt "fängelse" och tittat på Peter Bratt. Detta är allt jag har att säga om Stig Claesson. Läs hans böcker istället.

fredag, januari 04, 2008

Nya tider

Vi har snart druckit upp glöggen och vörtlimpor går inte att få tag på. Julskinkor finns några få, de har gått ner i pris till 9,90 kr/kg. Fikonen från Smyrna verkar ha tagit slut. Julostkakan lyser med sin frånvaro. Och musten? Ja, tiderna förändras verkligen. Det var annat för bara två veckor sedan. För en vecka sedan var det också annat. Nu är det också annat för nu är det NU som gäller. Mmmm, jag vet att det här motsäger något som jag skrev för några inlägg sedan men man kan väl få längta. Och minnas. Och ändra sig. Det är väl för fan mänskligt att ändra sig. Varför måste man tycka samma sak hela tiden?

torsdag, januari 03, 2008

2007 års dyraste räkmacka

Den hittade vi på serveringen vid Krapperups slott i Skåne. 130 kronor, prutat och klart. Men så var den väldigt stor och väldigt god också, ingen kan säga något annat. Undrar i vilket väderstreck vi hittar 2008 års dyraste? Vete tusan om det inte blir söderut igen. För korrekt svar, var vänlig återkom i början av nästa år.

onsdag, januari 02, 2008

John Lennon och jag

John tyckte om att baka. Han knådade degen med våldsam frenesi och betraktade sen fascinerat när den jäste upp, först en gång, därefter en gång till på plåten. Han var en skapande konstnär, degen var hans uttrycksmaterial. Detsamma gäller för mig, i all blygsamhet förstås. Som jag tidigare nämnt bakade jag vetebröd igår och idag försökte jag mig på ett hälsobröd. Jag gjorde det enkelt för mig och köpte ett mix på Lidl. Instruktionerna fungerade inte så bra eller rättare sagt, degen blev inte riktigt likadan som det stod att den skulle bli. Den blev tyngre och osmidigare och jag tänkte att nu är det kört men jag lät den ändå jäsa den utsagda tiden och därefter körde jag in plåten i ugnen. Gräddningstiden skulle vara femtio minuter men redan efter tjugofem ansåg jag att det var nog och det var det också. Törs jag säga att resultatet blev riktigt bra - fin smak, hård skorpa, saftigt inkråm. "Ibland har man tur" som Sven Lindberg sa i "Damen i svart". Det hade inte John Lennon tyvärr. Men jag säger så här: "I morgon John, ska jag baka rågsiktskakor från scratch, vad säger du om det?" Johns självklara kommentar: "O no..!"

Sven och Margareta (den speciella dagen)

Tillbaka på Malta igen, eller snarare Gozo, ön som ligger bredvid. Vid samma bord som vi sitter Sven och Margareta. De äter fisk, han dricker mineralvatten och hon ett glas vitt vin. De har träffats sent i livet. Sven är ingenjör på Ericson, Margareta är kurator på ett sjukhus. Båda är i femtioårsåldern. De är långa och smala, verkar vältränade. Vi växlar några ord: Ja, fisken är fin, det är fruktansvärt varmt och det ska bli intressant att få se tempelruinerna lite senare under utfärden. Efter lunchen försvinner Sven och Margareta hand i hand. De går ner till stranden för att få en stund för sig själva. Havet är blått i lagunen även om det inte är just den här som kallas Den blå lagunen. De går fram till vattnet och känner på det. När de kommer tillbaka är det dags att åka. "God fisk", säger Sven. Margareta nickar. De är vansinnigt förälskade. Aldrig någonsin kommer de att glömma den här dagen. Den är för alltid inristad i deras medvetande.

Andra bullar

Igår började mitt nya liv. Jag bakade vanligt enkelt vetebröd som jag nu tänker äta till kaffet istället för köpebröd som ju innehåller mängder av onyttigheter. Mormor bakade vetebröd av den här typen på sin tid. Ibland hade man tur. Då var det ogräddat i mitten och extra gott. Man kunde också bre smör på om man ville. Hon bakade en gång i veckan. Då var det fest i stugan.

tisdag, januari 01, 2008

Nyårsraketer i repris

Så här såg det fyrverkeri ut som precis vid årsskiftet släpptes upp över Rosengårdsvägen. Ett universum i miniatyr, eller hur?

Eftertankar

Vad hände under 2007? Jag är mest stolt över trädäcken i trädgården, altangolvet, det nya taket över farstukvisten samt att jag, mot alla odds, lyckades montera ihop duschkabinen. Det var lite svårt att få de svängda dörrarna att hänga rakt men efter några kompletterande besök på COOP fick jag till det. Jag är också glad över att jag varit till tandläkaren och att jag tillverkat köttbullar som smakar lika bra (nästan) som mammas. 2008 blir ett spännande år. Då kommer nämligen den här bloggen att ges ut som bok vilket innebär att Sveriges minst lästa webblogg också kommer att bli den minst lästa bokbloggen. Hurra! Jag kommer dessutom att börja frisksporta på en betydligt högre nivå än förra året. Det börjar redan idag med backhoppning. Morgenstern, Ahonen eller Eriksson, det är frågan.

måndag, december 31, 2007

Nyårsraketer

Snart kommer de att stå som eldkvastar ovanför trädtopparna. Himlens fylls av färger och ljuden från tusentals raketer ekar ut över nejden. Ibland är det svårt att förstå varifrån de kommer. De verkar komma överallt ifrån. Från husen mitt emot, från den egna trädgården (men där är det ju ingen som står), från allmänningen, från skogen bakom husen, från vägen, nerifrån centrum, från alla möjliga och omöjliga platser. Folk står med sina champagneglas och fryser och önskar varandra Gott Nytt År! Det gör jag också.

Vörtbrödsbullar

Så här såg det ut för länge sedan på ICA Maxi vid Eurostop. Det var i förra veckan förresten, det är nästan så att man inte kommer ihåg hur det var. En försäljare försöker få oss att köpa Fazers vörtbrödsbullar. Vem orkar ens tänka på såna nu? Vem orkar tänka på lussekatter och julskinka? Vem känner lust att dricka julmust och glögg? Nu är det nyårsafton, då är det andra regler som gäller. Ut med grisen, in med oxfilé och hummer. Ut med tomtebloss, in med fyrverkerier. 2008 är på gång.

söndag, december 30, 2007

Dimman har lagt sig

Idag på väg hem längs Arningeleden i Täby, märkte jag hur dimman hade lagt sig på båda sidor av vägen. Ordentliga dimbankar hängde i luften. Långt bort skymtade toppen av Högdalatippen som ett annat Mount Fujiyama på Duane Michals klassiska bild. Nu har temperaturen sjunkit till minus 0,75. I morgon kommer snön sägs det. Det här med väderleken är ju något som upptar mångas funderingar men frågan är om man behöver en "weatherman to know which way the winds blow". Själv står jag på trottoaren och tänker på regeringen. Fundera lite på det ni. Ta hela året på er.