torsdag, mars 27, 2008

Världens mest avlägsna plats

Världens mest avlägsna plats är Påskön. Den ligger utslängd i Stilla Havet flera hundra mil från Chiles kust. Jag kom på så här efter påsken att just där borde man naturligtvis ha firat denna högtid. Något lämpligare ställe finns helt enkelt inte.

Upplysningsvis bör nämnas att Sveriges närmaste plats, eller rättare sagt stad, fortfarande är Enköping. Där går det bra att fira vilka högtider som helst.

onsdag, mars 26, 2008

Vispgrädde på sprayburk

Jag minns ett TVprogram från 70-talet där amerikaner som gjort makalösa uppfinningar intervjuades. Bland dem fanns en man som uppfunnit en sprayburk för vispgrädde. Han visade entusiastiskt hur den fungerade genom att spruta grädden över olika bakverk och frukter. Det här är verkligen en bra grej, sa han, för nu slipper man vispa. Det underlättar ju oerhört mycket för husmödrarna. Jag tänkte då att jag gärna skulle vilja ha en sån sprayburk och hur lyckliga de var i Amerika som inte behövde vispa grädde till sina deserter. Nu finns förstås sedan länge även denna produkt i Sverige och varje gång jag sprutar långa krämiga strålar av grädde på en bit rulltårta eller äppelpaj, känner jag mig faktiskt oerhört lycklig. Och det är sant.

Detta är inlägg nr. 300 på "Den ensamma människans blogg". Tänk vad tiden går fort när man har roligt.

tisdag, mars 25, 2008

Att bygga Amerika

Den 14 juli 1999 kollapsade jättekranen "Big Blue" på Miller Park i Milwaukee, just när den var ifärd med att lyfta upp en av taksektionerna till basebollaget Millwaukee Brewers nya hemmaarena. Två kraftiga smällar hördes (någon tyckte sig höra tre), sedan kom kraschen och därefter den fruktansvärda tystnad som så tydligt hörs efter en katastrof. Tre män dog. De befann sig i en korg 50 meter upp i luften och hade ingen chans. Sex månader senare gjordes ett nytt försök. Några av arbetarna tänkte först avstå från projektet men valde ändå att fortsätta. Deras jobb, deras mission, var ju att bygga Amerika. För dem själva, för omgivningen och för högre makter var deras fortsatta deltagande en självklarhet.

Jag vet inte varför jag skriver det här. Det kanske är så att jag fascineras av stora lyftkranar. Kan det vara så enkelt?

Buffalo Bill

Jag tillbringade sommaren 1858 i och omkring Laramie. Jag växte upp till en lång, kraftig pojke och kände på mig att jag kommit på min rätta plats i livet.

Ur "Buffalo Bill" av William F Cody.

söndag, mars 23, 2008

Påskdagen 2008

Påskdagen 2008 vid kvarnen som överblickar Vallentunasjön. På sjön fanns ett tunt islager cirka 30 meter ut. Därefter var det öppet vatten.