fredag, juli 25, 2008

Arne Sandell

Arne Sandell är handelsman i det lilla samhället Västlinge. Förutom affären driver han också en taxirörelse. Han är glad och trevlig, flörtar med damerna och är rejäl mot herrarna. Sen blir han mördad. I boken - "Tragedi på en lantkyrkogård" av Maria Lang - sker detta på sidan 32. Det är på julaftons kväll. Sandell har ett trassligt förflutet. Han har flörtat lite väl mycket med olika damer och en av dem vill ha hämnd. Frun heter Barbara. Hon blir mördad veckan efter. Hon har sett lagt ihop två och två och fått det till fyra, därför måste hon röjas ur vägen. Mörderskan inringas till slut. Hennes namn ska inte avslöjas här men det börjar på H. I filmen "När mörkret faller" är hon från Värmland. Hon lagar fantastisk mat. I filmen spelas kyrkoherden av Nils Aster. På juldagsmorgonen berättar han för förstummade kyrkobesökare att Arne Sandell är mördad. Han säger med karaktäristiskt uttal: "ARRRne Sandell äRR möRRRdad". Han uttalar orden som om alla är misstänkta och kanske också skyldiga. Det är de dock inte. Det finns bara en mörderska och hennes namn börjar på H. Efternamnet alltså. Hon är från Värmland och lagar vidunderligt god mat. Fast i filmen är det en annan mörderska än i boken. Det kan bli lite förvirrande ibland.

onsdag, juli 23, 2008

Jag drömde om Gunnar

Inatt drömde jag om Gunnar i Teliareklamen. Jag frågade om han var ute och surfade mycket och det var han. Jag sa också att jag tyckte reklamfilmerna var roliga, det tackade han för. I slutet av drömmen fick han mig givetvis att teckna avtal för Telia bredband, det tackade jag för. Tack Gunnar!

måndag, juli 21, 2008

Kapten Miki

Minns ni kapten Miki? Han var kapten i Nevada Rangers (en väldigt ung sådan) och tillsammans med sina vänner Windy och Salasso upprätthöll han lag och ordning i vilda västern. Det var ett hårt jobb med många rallarsvingar och mycket skjutande och ridande över ändlösa prärier. Efter arbetsdagen kopplade de tre vännerna av på närmaste bar. Windy och Salasso förhöjde gärna livskänslan med whisky medan kapten Miki brukade beställa ett stort glas mjölk, dels för att han som minderårig inte fick dricka sprit, dels för att mjölk ju var så mycket godare och nyttigare. Jag kommer att tänka på det nu eftersom jag glömde bort att köpa mjölk igår. Det skulle kapten Miki aldrig ha glömt. Under den bredbrättade hatten snurrade tankeverksamheten för fullt, konstruktiviteten lyste om honom. Han var ett atomur av finlemmad precision. Gång på gång slank han ur dödens käftar, det blev som en följetong. Det var också en följetong. Varje vecka kom nya äventyr förpackade i ett långsmalt serietidningsformat. Jag slök dem med hull och hår. Klart att man ville vara en vilda västernhjälte, en kapten Miki, en rättvisans riddare i laglöst land. Men det blev jag inte.