fredag, januari 21, 2011

22-23 januari

Tio grader minus i morse (söndag alltså). Ska det nu bli så här igen? Ska detta bli den närmaste månadens melodi?
I Georgia USA har en 80-årig kvinna blivit anklagad för mord på åtminstone fyra av sina fem avlidna män. Diskussionens vågor går höga huruvida denna kvinna verkligen är en så kallad "Black Widow" eller om hon bara är ett oskyldigt offer för olyckliga omständigheter.
Hon ser ut som en mormorstyp och är mycket gudfruktig. Föga förvånande anser hon sig själv vara oskyldig, hon kunde inte hjälpa att de dog.
Den siste maken hade varit kärnfrisk i hela sitt liv men blev sjuk efter det att han ingått äktenskap med damen ifråga. Efter hans död lät änkan snabbt kremera kroppen.
Den fjärde maken blev mördad av torpeder.
Den tredje begick självmord.
Den andre frös ihjäl i en lastbil.
Den förste försvann och dog 1970.
Betty Neumar är fri mot borgen och väntar på rättegång.
Idag ska vi äta pepparrotskött med kokt potatis, kokta morötter och kokt blomkål. Livet kan inte enbart vara stekt, ibland måste även de kokta faktorerna tas med i bilden.
Det blir en härlig sås av buljongen som man får när köttet kokats.
Jag läser just nu "Saturday night and sunday morning" av Alan Sillitoe, fin diskbänksrealism från 1958. Boken inleds med att huvudpersonen Arthur Seaton, inmundigar ett stort antal gindrinkar samt tiotalet pints av öl på en pub i Nottingham. Någon sida senare spyr han rakt ut i luften på samma pub. Några av gästerna råkar tyvärr stå i vägen.
Jag läser boken på engelska. Det är många ord man inte förstår men det går inte att slå upp alla, då får man inget flyt i läsningen.
Såg igår dokumentären från inspelningen av John Lennons "Imagine". Hade han ADHD, någon har påstått det. Annat också: en sällsynt musikalitet. Hur var han som människa? Bara en vanlig kille som skrev låtar vilket han förklarade för en beundrare som knackade på dörren. Han var absolut inte Gud.
Men han var större än Jesus vilket föranledde religiösa grupper i USA att bränna Beatlesskivor några år tidigare.
Det var Lennon själv som sa att Beatles var större än Jesus.
Hans mamma hette Julia och hans pappa Fred. Pappan var sjöman.
John Lennon bjöd den uthungrade beundraren på te och smörgåsar, ett sympatiskt drag. Eller var det bara för att kameran var på? Kanske blev killen utsparkad när den stängdes av.
I en annan dokumentär för många år sedan, skulle den engelska kungafamiljen bevisa sin "folklighet" genom att grilla korv i trädgården till sitt skotska slott. När korvarna var färdiggrillade och kameran stängts av, gick de kungliga in på slottet och åt sin vanliga middag.
Jag säger då det.
Bilden ovan är från nyårsafton. Då smällde det och snöade ändå mer.
Men det var då. Nu är det nu och som sagt tio grader kallt. Nils Ferlin sa: "Brrr, jag är som en inneboende i ett möblerat rum". Jag har inget annat att säga så jag säger likadant.