lördag, oktober 23, 2010

Städdag

Vintern kom snabbt. Plötsligt var den bara där till allas förvåning i går morse..
Trafikkaos förstås med krockar och avåkningar som följd. På E18 blev det stopp vid Hägernäs i riktning in mot Stockholm.
Vid Grillby på Enköpingsvägen synade 12 fordon terrängen. Själv hade jag problem vid K-Rauta i Arninge. Trots låg fart gick fordonet inte att stanna, jag fick fortsätta och köra in vid Hägerneholm istället.
Det var vackert ett tag med alla gula löv som kontrasterade mot den vita snön. Men nu har den smält igen. För den här gången verkar faran vara avvärjd. Man får dock anta att vintern snart är redo för en ny attack.
Vi har städdag på området. De duktiga springer med skottkärror och krattar löv för hela slanten. Det gör vi med. Vi vill också vara duktiga men inte för hela slanten, bara för 50 öre.
Jag tänkte göra tzatziki till revbensspjället men vitlöken visade sig inte vara riktigt frisk, tyvärr gjorde den det när jag redan hade hällt ner den i youghurten. Det blev slasken nästa. Men det är gott utan tzatziki också. Man kan ju ha brunsås, det är inget fel.
Datorn som jag skriver det här på, EEEPCn, har fått ett nytt operativsystem. Det heter Ubuntu 10 någonting och är väldigt bra. Allting fungerade direkt utom kopplingen till mobiltelefonen men nu fungerar den också.
Alltså frid & fröjd.
Vi ska ha Hasselbackspotatis till revbensspjället. Denna typ av potatis "uppfanns" på restaurang Hasselbacken i Stockholm under kriget. Vilket krig frågar ni. Inte det 30-åriga i alla fall.
Amerikanarna har begått krigsförbrytelser i Irak. Så förvånade vi blev.
Läste idag om flyghangaren vid Lindarängen. Den står fortfarande kvar, tjänstgör nu som varmförråd för containergods. På sin tid tjänstgjorde den också som ishall, faktiskt Sveriges första med konstfrusen is. Där spelades hockey och curling samt bedrevs konståkning.
Stora delar av Stieg Trenters "Lysande landning" utspelas vid Lindarängen.
Egentligen hette han Johansson men behövde ett snärtigare efternamn.
I en annan av hans böcker, "Som man ropar", byter huvudpersonen namn från Andersson till Rider. Men det är på sista sidan då hela äventyret med de tyska agenterna uppe i värmlandsskogarna är avklarat.
Jag läste den boken i somras när vi var i Bad Gastein. Jag satt på balkongen, drack öl, åt korv och läste Stieg Trenter.
Det var lugnt och skönt. Man hade dessutom fin utsikt.
Restaurangen på Hotell Post serverade utsökt mat, varje kväll åt vi femrätters middag. Men jag brukade hoppa över soppan så för mig blev det bara fyrarätters.
En soppa åt jag dock - fransk löksoppa.
Andra böcker som jag hade med var en av Hans Holmér samt Edwin Muirs "Scottish Journey".
Till mångas glädje finns det redan julmust att köpa. Och till mångas avsmak. Själv har jag svårt att förstå den sistnämnda reaktionen. Julmust är ju gott.
Jag sitter faktiskt just nu med ett glas. Drycken inköptes i torsdags på Ö&B.
Nu har folket gått in från gårdsstädningen. Vi gick in för länge sen.
Det var tal om korvgrillning men jag vet inte hur det blev med den.

Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svaga kalla höst.

"Höstens vår" av Karlfeldt förstås. Han är ju känd, till och med välkänd. Men som min konfirmationspräst sa: "Att vara välkänd är inte detsamma som att vara väl känd".
Hur sant talade han inte vår gamle präst som faktiskt hette Andersson. Han var en bland många. Sveriges vanligaste efternamn är Johansson, 261898 bär det. Men därefter kommer Andersson med 260250 innehavare.
Det vanligaste kvinnonamnet är Maria.
Det vanligaste mansnamnet är Erik.
Jimmie låg på plats 409, långt bakom Ali, Mohammad och Omar.
Hade Karlfeldt lite övermänniskoideal? Kanske.
Blir det solsken i morgon? Möjligen.
I morgon fortsätter också gårdsstädningen. Jag tror inte att det finns så mycket kvar att göra. Jag frågade några vid containern om de också hade dålig teknisk kvalitet på vissa TV-kanaler; brusig bild, störningar, osv. Det hade de. En del hade ringt flera gånger till kabelbolaget utan att få en vettig förklaring.
Vi börjar bli trötta på det här. Sämsta kanalerna är TV4+, Kanal Nio samt TCM. Att något måste göras är helt klart.
Tyvärr missade vi dagens korvgrillning men det är smällar man får ta.
Jag försökte ta reda på vilket som var det minst vanliga förnamnet men det gick inte. Rättare sagt, det gick men då hade jag fått bläddra ända till sidan 9264 och vem orkar det? Jag kom bara till sidan 30, där tog det emot.
City Gross säger att helgens bästa köp är 5 tvålitersläsk för 49 kronor. Jag tror inte det.
Helgens bästa köp är 1,5 liters julmust på Ö&B. Märket heter Harboe (ja, det innehåller sötningsmedel). Skål!

söndag, oktober 17, 2010

Norrköping

Norrköping har sina gula spårvagnar och nu även ett allsvenskt fotbollslag. IFK har tagit sig tillbaka till högsta divisionen.
Gunnar Nordahl spelade i "Peking", Nils Liedholm likaså. Kanske var fotbollen bättre på deras tid. Det gjordes i alla fall fler mål. Under sin tid i Norrköping spelade GN 92 matcher och nätade 93 gånger. I Milan spelade han 257 matcher och gjorde 210 mål.
Bara en spelare har gjort fler mål (274) i italienska ligan, Silvio Piola. Dock bör noteras att denne spelade 24 säsonger i Serie A mot GN:s 9.
Nordahls smeknamn var Il Cannoniere, skyttekungen. Han kallades också Il Bisonte, bisonoxen, på grund av sin kraft och tyngd.
Tekniken var väl inte den bästa men vad spelar det för roll när man öser in mål. Och, ska tilläggas, skjuter av både stolpar och ribbor med veritabla kanonskott.
Hans egentliga yrke var brandmannens.
Från slutet av 1940-talet släcktes dock inga bränder.
Jag gillar Norrköping. Jag gillar känslan av att komma ner från Kolmårdens höjder och åka in i en stad på slätten.
I somras var vi där och letade rätt på gatan som Y bodde på som barn. Den hittade vi lätt men det regnade så fruktansvärt att vi inte kunde kliva ur bilen, fotona fick tas genom rutan.
På vägen upp till Stockholm, vi åkte via Katrineholm och Flen, stannade vi till vid Kastrullhäxornas restaurang mitt emellan dessa två städer.
Jag säger bara två saker - fläsk i panna och kaviarfisk. Fasansfullt. Men folk åt och slafsade i sig och verkade trivas.
Potatisen var dock bra.
Gunnar Nordahl var född i Hörnefors 1921. Han spelade i Norrköping mellan 1944 och 1949. Liedholm var som tidigare nämnts från Valdemarsvik. Trion GRE-NO-LI spelade sin sista match på Grännäs IP i V-vik, året är tyvärr obekant.
GRE var naturligtvis Gunnar Gren.
Alla är borta nu. Men Liedholm står staty framför gamla fabriken i Valdemarsvik.
Jag köpte fina satsumas på Coop igår, bara 12 kronor kilot. De var saftiga och goda.
Tidigare fanns dessa citrusfrukter bara en gång om året, nu finns de åtminstone 3-4 gånger. Säg inte att allt var bättre förr.
Enligt Wikipedia har satsumasfrukterna sitt ursprung i Japan (där trodde jag helt fel). De kännetecknas av att vara lättskalade och kärnfria.
Förr i tiden kunde vi här i Sverige bara drömma om satsumas. Vi kunde inte ens drömma för vi visste inte vad det var. Apelsinerna kom till jul med Julbåten och bananerna kom med Bananbåten. Det fanns inte så mycket frukt här i landet. Det var fruktlöst.
Äpplen och päron fanns förstås. Det gick ett rykte att om man åt äppelkart fick man polio. Det stämde inte.
Vi blev poliovaccinerade i skolan, några svimmade. De damp ner på gymnastiksalens golv och himlade med ögonen. Någon sa att sprutnålen gick ända in till benet, det var fruktansvärt.
När vi åker till Valdemarsvik kör vi alltid igenom Norrköping, inte förbi som det egentligen är tänkt. Hamnen är vacker med sina fartyg från jordens alla länder. Inte alla förstås. Många länder har ingen havsförbindelse, de ligger på torra land.
Så småningom nås rondellen där vägen till vänster leder till Arkösund och den rakt fram går till Kalmar (även längre naturligtvis).
Vi har då passerat husen där tidningarna NT och Folkbladet görs. Jag köper alltid NT vid besöken i Valdemarsvik. På Storgatan har tidningen ett depeschkontor där bilder på sånt som hänt på orten sätts upp i skyltfönstret.
Sammanställningar av dessa bilder har kommit ut i bokform. I den första av dessa hittade Y sin kusin LB. Hon stod i kön till badbussen som sedan skulle till Gryt.
Det var länge sedan.
Det var på den tiden när svenska folket fick rösta fram sin favoritmack och Shell i Valdemarsvik vann. Eftersom det var Svenska Shell som anordnade tävlingen vet jag inte om man även fick rösta på andra bensinkedjors mackar.
Det var också på den här tiden som apelsinerna var inlindade i silkespapper och på dessa var seriestrippar tryckta. Det var på blodapelsinerna från Sicilien.
Alltså - Norrköping är tillbaka i allsvenskan, visserligen utan Gunnar Nordahl men med andra spelare som kanske håller måttet.
Vi hoppas på det.
Bilden ovan föreställer en "tänkande August", det är en sådan som varje lag behöver.