lördag, december 27, 2008

Leve Kungen

På Hagby sopstation har de satt upp en bild av Kungen. Det kallar jag rojalism. Leve Kungen!

Tillbaka

Vi går tillbaka i tiden till dan före julafton. Då gjorde jag två bra saker:

1. Jag gjorde rent undertill i duschkabinen, alltså rör och avloppshål. Det var ett besvärligt arbete men helt nödvändigt.
2. Jag satte fast julgranen i taket genom att skruva fast en liten krok däruppe och från den dra en ståltråd ner runt om stammen. Perfekt! Nu var hotet om julgransvältning helt avvärjt.

torsdag, december 25, 2008

Radioteater

Jag minns från barndomen en pjäs som alltid sändes på juldagsmorgnarna. Den handlade om hur herrarna Gruber och Mohr skrev den kända psalmen "Stilla natt" den där julen 1818 när, enligt sägnen, en mus bet hål i orgelbälgen i kyrkan i Oberndorf bei Salzburg och det blev panik i Kapernaum. Men situationen räddades med den alldeles nyskrivna psalmen som framfördes till gitarrackompanjemang. Stor succé blev det och är väl fortfarande när denna världens kanske mest kända julsång sjungs så här 190 år efteråt. Hur det gick med musen vet man inte. Jag skulle vilja höra den där pjäsen en gång till. Finns den inte i något mussäkert arkiv månntro?

Juldagen

25 december 2008. Det är någon grad kallt, lite silvrig dimma. Ett lugn råder i naturen och annorstädes. Coop säljer julskinkor för 29 kr. kilot. Var nere och köpte en färdigkokt pigham utan svål. Den är lång och jämntjock vilket gör att skivorna blir ungefär lika stora. Ja, man får glädja sig åt det lilla nu när julen är slut. Men om elva månader är det dags igen. Hurra!


onsdag, december 24, 2008

Nu ÄR det för sent!



Ja, så är det för nu är julaftonen snart slut. Maten är uppäten och paketen är utdelade men det har vi inget dåligt samvete för. Och varför skulle vi ha det egentligen? Julängeln verkar inte heller ha något att invända från sin plats bland grenarna. Nu följer två dagar i lugnets tecken. Kanske blir det mer snö. Det kom lite puder idag som fortfarande ligger kvar. I morgon vet vi svaret. Då står vi med facit i hand.

tisdag, december 23, 2008

Ännu mer för sent

Idag är det dan före dopparedan och om det var för sent i söndags, är det naturligtvis ännu mer för sent idag. Det är inte ens någon idé att stressa för har man inte hunnit med det som skulle göras fram till nu, är det bara att glömma dessa saker. De kanske inte var så viktiga. Huvudsaken är ju att man har tre sorters sill, lax (gravad och rökt), ägghalvor, skinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, omelett, sylta, rökt korv, julkorv, revbensspjäll, pastej, röd ost, rödkål, brunkol, grönkål, Brysselkål, stenkål (stryker vi, det är för hårdsmält), olika sorters dricka, vörtbröd och vanligt bröd, risgrynsgröt, ris á la Malta, apelsinris samt lite smått och gott till kaffet som fruktkaka, mjuk pepparkaka, vanliga pepparkakor, saffransbröd, struvor och klenäter. Är det något som är glömt? Ja, kanske lite mat på det här. Man ska ju inte behöva gå hungrig genom tillvaron.

söndag, december 21, 2008

För sent

Idag är det dan före dan före dan före dopparedan vilket innebär att det är för sent att lägga lutfisken i blöt om man nu tänkt sig göra det för det brukar man göra redan den 9:e december, på Annadagen. I vår moderna tid är det förstås inte så många som lutar sin fisk eftersom den med fördel kan köpas färdiglutad. Jag minns dock från barndomen hur de stora flaken med torkad långa eller sej sågades i mindre bitar och därefter stoppades ner i en tunna med kallt vatten för att blötläggas i 5-6 dagar. Därefter följde själva lutningsprocessen som gick till så att man varvade släkt kalk och fisk och därefter löste upp soda i lite varmt vatten som hälldes över tillsammans med ännu mer vatten. Fisken fick ligga i denna blandning i ytterligare 5 dagar varefter sköljningsproceduren med dagliga vattenbyten i ca. 6 dagar tillkom. Vi förvarade vår fisk i jordkällaren. Det var ett förskräckligt släpande med vattenhinkar för att allt skulle gå rätt till men på julaftonen hade vi också perfekt fisk. Om jag själv äter lutfisk? Aldrig i livet. Det är väl något av det äckligaste man kan tänka sig. Jag håller mig till andra godsaker på julbordet. Skinka och köttbullar till exempel, så tråkig är jag.