lördag, januari 19, 2008

Exklav

Königsberg/Kaliningrad är ingen enklav som skrevs i föregående stycke utan den rätta benämningen är exklav, dvs. ett område som inte har landförbindelse med sitt moderland. Så lätt är det att trampa i exklaveret.

Königsberg

Jag vill skriva något om Königsberg. Det ligger inklämt mellan Polen och Litauen vid Östersjökusten. Det är en liten enklav. Numera heter det Kaliningrad. Vi hade en radio hemma med exotiska namn på stationstavlan. Ett av dessa var Königsberg. Det lät fascinerande, ungefär som när man i samma radio hörde sjörapporten och namn som Arcona och Borkum Riff lästes upp. Det lät som om det var spännande att vara på dessa platser. Jag ville gärna befinna mig i det yrande saltskummet. I Königsberg levde filosofen Kant. Han vandrade med urverksmässig regelbundenhet mellan sin bostad och universitetet. Man ställde klockan efter honom. Sen gick han hem igen, då var dagen slut. Vad finns det i Kaliningrad? Det finns inga bra hotellrum som president Putin sa när Göran Persson föreslog honom att förlägga ett toppmöte dit. Han tillade: "Men för oss vanliga arbetargrabbar spelar det förstås ingen roll". Det var de andra i gänget han tänkte på. Jag vet inte mycket om Königsberg/Kaliningrad. Det är en vit fläck på min karta. Den är inte helvit, några grå nyanser finns. Fortfarande väcker dock namnet en viss spänning, ungefär som det gjorde i barndomen när man läste det på den gamla radion av märket Nornan. Visst har man en önskan att få vara där saltskummet yr.

måndag, januari 14, 2008

Det regnar på Shetland

Vid Market Cross i Lerwick finns en webkamera uppsatt. 18.04,26 visas en röd van och en liten blå bil, de är på väg åt olika håll. Det ser fuktigt ut på gatstenarna. Troligen regnar det just nu på Shetland. Fåren bräker i vätan. Man kan lyssna på radio också. 60 North FM heter kanalen som mest spelar traditionell musik från öarna. Den ö som ligger längst norrut heter Unst och längst norrut på den ligger Storbritanniens nordligaste punkt som heter Muckle Flugga. Men egentligen är det fel för ytterligare en bit ut i havet ligger den lilla klippan Out Cast och längre norrut kan man inte komma i Great Britain. Hur man enklast hittar dit vill jag inte trassla in mig i för det förklarar Hasse Alfredsson och Kim Meurling mycket bättre i sin bok "Bästa vägen till Muckle Flugga". Vi ses väl där i sommar?

PS. George Mackay Brown är visserligen från Orkney men han är en jäkligt fin poet ändå. Läs honom.

söndag, januari 13, 2008

Idag var det en solig dag

Idag var det en solig dag till skillnad från igår som var en regnig dag. Vi får se hur det blir i morgon. Det kan bli sol men det kan också bli regn. Det kan också bli en grå dag utan regn eller en solig dag med väldigt mycket blåst. Det kan faktiskt bli en dag som börjar med solsken och slutar med regn eller vice versa. Det kan ärligt talat bli hur som helst. Det kan till och med bli snö. Just det, jag höll visst på att glömma att det är vinter.