fredag, juni 20, 2008

Midsommarafton i Vallentuna

Vi har firat midsommarafton i Vallentuna och det har vi gjort genom att svinga en tiger i luften. Det är en gammal tradition hos oss. Nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen och fortsätta läsa "Fenomenala Lilla Hostan" av Dylan Thomas. Den killen kunde svinga orden i luften. Vilken swingkille!

torsdag, juni 19, 2008

Den ensamma människans grogg

Slagbjörnar eller inte, idag är det dagen före midsommarafton och dags för den ensamma människans grogg. Som naturligtvis avnjutes i bersån framåt kvällskvisten tillsammans med pipan, ett anteckningsblock samt en smörgås med prickig korv. Kanske görs anteckningarna med en blå Bicpenna, en sådan som George Mackay Brown använde till sina skriverier och kanske består smörgåsen av en tjock skiva Skogaholmslimpa, precis en sådan som Thore Skogman besjöng i Skogaholmsvalsen. Å andra sidan kan ju den ensamma människans groggkväll plöja fram i helt andra fåror och på tal om det var SM och VM i plöjning mycket populära företeelser på 1950-talet. Vid VM i Uppsala 1955 vann en holländare efter en fantastisk precisionsplöjning i den uppländska myllan. Det kan också ha varit en tysk som vann...eller en holländare...eller...hur som helst, det är dagen före midsommarafton och dags för den ensamma människans grogg. Skål!

tisdag, juni 17, 2008

En slagbjörn

Sittande i bersån med pipan, pluntan och en smörgås som sällskap, minns jag plötsligt C J L Almqvists ord: Kommer en slagbjörn, slagbjörn jag smeker. Jag vet inte om jag håller med gamle C J L. Om jag såg en slagbjörn skulle jag antagligen försöka hålla den på avstånd med en lång stör, kanske ropa hotelseord eller som en sista utväg, kasta sten på den jäkeln som mannen i Lennart Hylands klassiska radiorepotage från 40-talet svarar när han får frågan om han brukar skjuta björnar med pilbåge. Klockan är nu 21.53. Ännu har ingen slagbjörn uppenbarat sig. Det står 1 - 0 till Italien mot Frankrike i fotbolls-EM. Det är slagbjörnarnas kamp - vilka famntag, vilka smekningar.

söndag, juni 15, 2008

Fyrkantiga ägg för sista gången

Det som ändå talar mest emot hela idén med fyrkantiga ägg är förstås att de ser j-ligt larviga ut. Och onaturliga. Och oaptitliga. Hela konceptet är rent ut sagt skit. Glöm det!