tisdag, maj 12, 2009

Rättelse

Den underliga tingesten på bilden nedan är ett utblås till en spånsug som ju är en vanligt förekommande del av maskinparken på en snickerifabrik. Den har alltså ingenting med ventilationen att göra vilket härmed fastslås med kraft.

En snickerifabrik

Vid närmare undersökning på internet visade sig den övergivna fabriken i Heby vara en nerlagd snickerifabrik. Till varje mysterium finns också en lösning.

måndag, maj 11, 2009

Ett besök i Heby med omnejd



Dagens resa till Heby och Huddunge var mycket givande. Tvärs över järnvägen i Heby låg en gammal nerlagd fabrik som vi givetvis gick in i. De flesta av rummen var tomma men i några fanns föremål som det ovan vad det nu kan vara. Möjligen har det en gång tillhört ventilationssystemet. Väggarna var klädda med tänkespråk som till exempel "Du som inte kan känna den kan lämna den". Vad som skulle kännas och lämnas förstod vi inte men vi förstod att det var något väldigt djupt och filosofiskt. På ett annat ställe hade någon plitat: "Jag tar ingen skit, jag tar ingen smärta för jag har Sverige i mitt hjärta". Okej! Tillbaka på järnvägsstationen frågade vi en kvinna vad det var för en slags fabrik som vi nyss varit inne i men det visste hon inte eftersom hon kom från Fagersta. I Huddunge såg vi ett mycket vackert eternithus och en halvmil längre bort en träbyggnad som lär vara Europas största (träbyggnad alltså). Vid promenaden runt det gamla tegelbruket, för det var ett sådant, träffade vi en man med två hundar. Han berättade att han arbetat i VVS-branschen i hela sitt liv och bland annat varit arbetskamrat med Jerry Williams. Det var förstås för länge sen. Han och frun hade bott i trakten i åtta år men nu ville frun flytta. "Det är bara att hänga med", sa han och såg lika glad ut för det. Tärnsjö är känt för sina myggor. Några sådana såg vi inte, dessvärre inget konditori heller. Men 2007 fikade vi på ett i Östervåla så vi åkte dit. Där fick kulturspanarna dock lång näsa för det var nu förvandlat till pysselaffär. Inget kaffe alltså. Det tog vi istället i Uppsala samtidigt som vi pratade lite om denna verkligt lyckade dag. Utan regn dessutom men det var nog för att vi hade paraplyer med oss.