lördag, mars 21, 2009

Surbrunnsgatan

På Surbrunnsgatan låg för mer än 40 år sedan en skivaffär som hette LP-center. Jag tror att den låg på Surbrunnsgatan, annars på någon av dess parallellgator. LP-center importerade skivor från USA och sålde dem billigt. Man kunde få en long-player för max 10 kronor. Mest var det country som stod i lådorna men även annat fanns. Artisterna var för det mesta okända. Ibland gick det dock att göra fynd. På tal om något helt annat - för snart 100 år sedan fick min mormor för sig att hon skulle flytta till Stockholm och då till just Surbrunnsgatan för där bodde släktingar till henne. Kvinnan i familjen städade tågen på Östra station och det var meningen att mormor skulle hjälpa henne. Två veckor stod hon ut med att andas Stockholmsluft, därefter reste hon hem igen till Närtuna i Roslagen. Storstaden var inget för henne. Så småningom träffade hon morfar och på den vägen blev det. Jag vet egentligen inte vart jag vill komma med det här för tänk om det inte var på Surbrunnsgatan som LP-center låg för då...ja, då...har jag kommit helt fel.

Ingenting

I morse när jag vaknade märkte jag genast att jag inte kunde tänka på engelska. Kanske inte precis genast men efter en stund. Jag kunde inte heller skriva på engelska. Efter ytterligare en kvart kunde jag inte tänka eller skriva på svenska heller. Jag kunde ingenting.

Men det har kommit tillbaka nu.

fredag, mars 20, 2009

Nya Zeeland

Jag kan inte resa till Nya Zeeland. Där är det alldeles för mycket kiv i köerna. Nej, det var inte särskilt roligt men vem begär att man ska vara på topp klockan 22:34. Kom igen i morgon bitti så ska ni få se på andra brödfrukter

Ingen twitter

Jag har ingen twitter. Det är något som fattas mig.

One more time for the motherland:

Jag har ingen twitter, fy tusan vad jag saknar det!

tisdag, mars 17, 2009

Johnny Katanga

Ett namn dök hela tiden upp - Johnny Katanga. Vem var han? En frälsare, en profet, en mänsklighetens vän, en mänsklighetens ovän, en rebell, ett stormmoln, ett dammoln, en ful fisk, en välgörare, en helbrägdagörare eller kanske en helt vanlig människa med en sådans fel och brister. Frågorna var många, svaren likaså. Nu kom jag plötsligt på svaret. Johnny Katanga var en rollkaraktär i den första Indiana Jones filmen. Han var kaptenen som mot en stor summa pengar överlämnade Indiana till nazisterna mot slutet av filmen. En ful fisk alltså men å andra sidan inte heller en riktig människa. För det finns väl inga människor i verkliga livet som mot en stor summa pengar skulle överlämna folk till fienden? Det låter helt orealistiskt.

måndag, mars 16, 2009

Tidigare i år

Vallentuna Centrum tidigare i år. I like it.

Språklektion

Njet är ryska och betyder nej. Tjaj är ryska och betyder te. Mjasa är ryska och betyder kött. Zyrk är också ryska och betyder cirkus.

Jag tror han kan det, jag tror han kan det...

Men inte kan man väl lära sig ryska på tre månader som det stod i den där boken som jag bläddrade i på loppisen i lördags? Det måste i så fall vara en starkt begränsad variant av det ryska språket. Fast på god väg är man ju. Da betyder förresten ja. Och piva betyder öl. Och S Rozhdestvom betyder God Jul men den känns lite malplacerad just nu när vi väntar på vår och värme.

Förresten klarar man sig rätt bra med teckenspråk. Tummen upp betyder alltid tummen upp.

söndag, mars 15, 2009

En förutbestämd ordning

Igår den 14 mars, idag den 15, sedan 16, 17 och så vidare. Idag söndag, imorgon måndag, därefter tisdag, onsdag und so weiter. Det verkar som om allting följer ett mönster, en viss förutbestämd ordning. Måste det vara så? Jag har inget svar, jag ställer bara frågan.