torsdag, februari 04, 2010

Den tomma pumpen

Det här är den tomma pumpen i Gusum. Tveksamt är om den någonsin kommer att fyllas igen. Bensintörstiga rekommenderas att istället besöka Q-star macken som endast ligger ett stenkast därifrån. Annars får man ta bussen. Tåget har ju som bekant slutat gå.

tisdag, februari 02, 2010

I Gusum

Resan till Gusum tog bara en kvart och kan inte alls jämföras med den som Chuck Berry gjorde i "The Promised Land", den var ju betydligt längre och mycket besvärligare än dagens. Chuck hade som utgångspunkt Norfolk Virginia och målet var Los Angeles California. Greyhoundbussen gick sönder i Birmingham så det blev till att hoppa på tåget, "The Midnight Flyer" och ånga ner till New Orleans. Där väntade vänner med logi och nya prylar för jag tror att väskan också försvann på vägen. Slutligen sattes den stackars grabben på ett flyg som så småningom landade i det förlovade landet. Anledningen till att Chucken kommer på tal beror på att låten drog igång ungefär vid Mossebo skola och höll på till Birkekärr. I Gusum såg det ut ungefär som vanligt. Fundamenten till järnvägsbron stod kvar. Däremot var bensinen slut i pumpen utanför ICA. Någon hade skrivit en lapp om det och klistrat fast den på pumpglaset. Inne på ICA kunde man köpa viltkött; älg, hjort, fasan, osv. På övre plan fanns information om att träskaften flyttats till färgavdelningen, sådant är bra att få veta. För några år sedan var kranvattnet i Valdemarsviks kommun det näst godaste i hela Sverige. En liten skylt utanför ICA upplyste om detta. Tillbaka i tätorten V-vik, tog jag en promenad ner till Hallings för att se om Nils Liedholms bok "Fotboll, stjärnor och vin" fanns kvar och det gjorde den. Jag köpte ju Nordahls bok igår, självklart måste jag ha Liedholms också. Nu fattas bara Gunnar Grens "Från Gröna Vallen till Wembley" i samlingen. Jag köpte också "Hemmets kokbok" från 1940. Där fanns mängder av fina recept på husmanskost och även upplysande styckscheman över nöt, får och lamm men de tror jag inte att det blir aktuellt att använda. Järnvägen mellan V-vik och Norrköping lades ner 1966, det var synd. I annat fall hade man kunnat ta en tur. Ganska varmt idag, runt nollan. Lätt snöfall på em. men det har slutat nu. Det gör jag också.

Etiketter:

Ur "Guld och gröna planer"

Men så hände det. Bara några sekunder före full tid kom en hög boll dalande från vår vänsterytter. Den seglade över backen, och jag såg med ens chansen. Centerhalven skulle inte nå bollen som han stod. Jag glömde den dåliga foten, sprintade tre-fyra steg, fick fullträff med vänstern strax innan bollen tog mark, och ögonblicket efteråt exploderade San Siro-stadion i ett vrål som slog lock för öronen. En klunga lyckliga kamrater klättrade på ryggen och hängde om min hals, och ordningen hade inte hunnit återställas ens när domarens pipa gick för full tid.

På den här tiden hade man vänsteryttrar i fotbollslagen. Var det inte bättre förr trots allt?

måndag, februari 01, 2010

Guld och gröna planer

Här står Valdemarsvikssonen Nils Liedholm och blickar ut över stadens forna hamnområde. Hamn är det i och för sig fortfarande men de stora lastfartygen är nu utbytta mot fritidsbåtar. Vintertid finns förstås inga, det är om sommaren de dyker upp och lägger till vid piren, kanske under karnevalsfestligheterna eller vid något annat evenemang. Då håller Liedholm ett öga på dem, rätt ska det gå till både på och utanför plan. Jag var in på Hallings idag och köpte Gunnar Nordahls "Guld och gröna planer". I den berättar han om sitt liv från födseln och fram till 1954 då boken kom ut. Vid den här tidpunkten var GN ett firat proffs i italienska Milan där trion Gren-Nordahl-Liedholm (Gre-No-Li) blivit legendarisk. Faktiskt var han den allra första svenska proffsspelaren i Italien. Övergången skedde 1949 och pengamässigt innebar denna ett tillskott på 25 000 dollar till GN:s bankkonto. Jag har inte hunnit läsa så mycket ännu men festlig är skildringen av hur de tre bröderna Nordahl får träffa Ingrid Bergman under OS 1948, allt under övervakning av en grinig Aron Petter Lindström som då var IB:s make. För övrigt kan noteras en kraftig temperaturhöjning idag. Från -20 till nästan nollgradigt. Betyder det här att vintern börjar ta slut? Nej, kanske inte ännu. Hela "fibben" är kvar. Vi får se hur den blir. I morgon bär det av till Gusum. "Full fart" som Benjamin sa i Morgonsoffan. Det sa han bra.