fredag, december 23, 2011

23 december

Dan före dopparedan. Grå morgon. Men varm. Den mesta snön har smält.
I jämnhöjd med Täby Galopp brakar del I av Bachs Juloratorium igång. Helmut Rilling dirigerar, Stuttgart Bach Collegium spelar.
Tar lite senare en tur till Össeby kyrkoruin, mer snö här. Strängar ute på gärdena. 1837 övergavs Össeby kyrka, 1856 träffades den av en blixt och blev förstörd.
Enstaka bilar passerar. Vägen på bilden leder mot Sjöbergs f.d. cementfabrik men egentligen leder ju alla vägar till Rom.
Lax till lunch. Laxfilékotlett. Vad är det? Antingen är det väl filé eller kotlett. Hur kan det vara båda? Inget fel på smaken dock.
Tidig hemgång. Handlar i Täby kyrkby. Går ideligen fel inne på ICA, hittar ingenting.
Åker därefter till Svartrökarna men där är allting slut. Igår skulle jag ha varit där eller ännu hellre i förrgår. Nya varor kommer in på tisdag. Hoppas mycket på leverpastejen.
Matlagning hemma, de vanliga julförberedelserna.
Köttbullarna smakar gott, räkomeletten verkar intressant. Likaså sillen.
6 grader varmt klockan 21.00. Vi kommer att få en varm jul, ungefär som den sjömansjul på Hawaii som Yngve Stoor sjöng om:

Jag en ensam sjöman är
långt från svenska kustens skär
skall jag fira julen här uppå Hawaii.
Här finns ingen smyckad gran,
ingen snö på juledan
och i solsken ligger båten här vid kaj.

Sången sjöngs in 1945. Den har varit populär ända sedan dess. Orden griper tag i lyssnaren. Man förstår att den stackars sjömannen längtar hem till snöiga skogar och frostiga fält. Hawaiis palmer är inte mycket att hänga i en gran. De väger lätt mot det som finns på andra sidan oceanen.
Imorgon är det den 24:e. "Äntligen" kan man säga och det gör jag nu.

söndag, december 18, 2011

4:e advent

Det fjärde ljuset är nu tänt så att Kaspar, Melchior och Balthasar vet vart de ska gå. Nej, det är sant, det var ett annat ljus som vägledde dem, en riktig LUMA kan man säga.
Snö i morse och när jag var ute nyss, ca. 21.00, hade det börjat snöa igen.
Om bara temperaturen håller sig låg, blir det säkert ett vackert landskap vi får njuta av i morgon bitti.
Såg idag spårvägsspår i Solna och tänkte genast: De här måste ju ligga kvar sen den tid det fanns spårvagnar i Solna. Sedan kom jag på att de naturligtvis var nylagda. Den förlängda Tvärbanan kommer att gå mellan Alvik och Solna, på vissa ställen är alla förberedelser klara.
DET är fantastiskt.
Om vi fortsätter tända vår adventsstake på kvällarna, blir vi snart tvungna att kassera det första ljuset och i dess ställe sätta det andra. Då måste trean och fyran också följa med och på fyrans plats placeras ett helt nytt.
Men det ska väl gå på något sätt. Större umbäranden har mänskligheten fått stå ut med under de senaste två tusen åren.
Vår jul blir annars lugn och stilren. Granen köptes idag, en liten rackare men den räcker åt oss. Två saffransbak har genomförts liksom två bak av mjuk pepparkaka samt ett av fruktkaka. Några ytterligare av varje slag måste nog till för att en helt igenom fulländad jul ska fås.
Vad beträffar TV-programmen på julafton vill jag fortfarande se "Ett altarskåp berättar" samt "Från en utskärgård".
De visades ju alltid förr. Varför inte nu?
Frågorna är många, svaren tyvärr obefintliga. Människans lott är att lida. Dessutom är jag förkyld och har man inte varit det, vet man inte vad lidande vill säga.