lördag, november 08, 2008

8 november

Igår var det den 7:e november och idag är det den 8:e. Igår var det minusgrader, idag slår regnet mot rutan. Det är bara att konstatera att tiden rör sig framåt och att vädret växlar. Konstigare är det inte.

torsdag, november 06, 2008

Rut och Ester (och Anna)



Rut och Ester står det på baksidan av detta fotografi. Rut är tvåa från vänster och vi tror att Ester är hon som står snett bakom. I och för sig kan Ester också vara den äldre kvinna som sitter bredvid Rut. Vi är osäkra på vem som är vem av dessa. Längst ut till höger sitter i alla fall Anna. Det är vi helt säkra på även om hennes namn inte står med på fotot. Vad ynglingen till vänster och pojken till höger heter vet vi inte. Det har gått för lång tid och nu finns det ingen att fråga.

tisdag, november 04, 2008

Utanför lagen

Som mycket ung drömde jag om att vara en grabb på glid, att leva utanför lagen. Fast egentligen inte heller. Det jag drömde om var att få göra inbrott i Totties affär i Roslags-Näsby och ta för mig av de rökta korvar som han förvarade i sin charkdisk. De såg mycket goda ut. Naturligtvis var jag alldeles för väluppfostrad för att låta mina kriminella drömmar realiseras. Lika bra det kanske. Min mormor och morfar var trogna kunder i Totties affär. I den närbelägna Konsumbutiken handlade de inte eftersom de fått för sig att Konsum hade dåliga varor. Jag vet inte varför de trodde det. Till varje jul köpte de en kvarts gris som Tottie själv levererade i sin Volvo Duett (tror jag). Den grisen blev snabbt förvandlad till allehanda delikatesser. Morfar brukade också till varje jul köpa ett paket Philip Morris fast han egentligen inte rökte. Det skulle bara vara så. Människor har sina egenheter och det är ju tur.

söndag, november 02, 2008

Olika sorters mjölk

Nu för tiden finns det många sorters mjölk i affärernas kyldiskar. När jag växte upp fanns det bara två - standardmjölk och V-mjölk. Standardmjölken var ungefär som den nuvarande röda medan V-mjölken med sitt karaktäristiska röda band över korken, var betydligt fettrikare, kanske som den "Gammaldags mjölk" som finns idag. All mjölk levererades i glasflaskor. Man kunde också köpa den i lös vikt genom att ta med en mjölkflaska modell större och låta handlaren hälla upp önskad kvantitet. Det var andra tider förr. Om de var bättre eller sämre låter jag vara osagt men mjölken var helt klart fetare.