tisdag, mars 03, 2009

I det inre av Kongo

Jag ägnar mycket tid åt en mängd saker som jag inte borde ägna så mycket tid åt utan istället göra något vettigare (och nyttigare) men när jag idag började läsa Harry Martinssons dikt "På Kongo" kände jag att så mycket vettigare och nyttigare kan väl inte tillvaron bli. Jag har till exempel alltid gillat när kocken tänker: "Nu skalar jag potatis i det inre av Kongo" fast jag trodde att han sa just de orden tyst för sig själv men det är kanske sånt som man inte säger. Och killarna på järnpråmarna ropar "må fan ta dig" med händerna formade som megafoner runt munnen. Ropar de på svenska? Nej, på ett bantuspråk. Harry M. visste, han hade varit där. Han hade varit i passaden och ur passaden och tuffade sen uppför Kongofloden på fartyget "Havssmedjan". Det är liv och rörelse överallt, heta dagar, mörka nätter, ögon som glöder, djur som glider ner i vattnet, trummor som dunkar. Svart. Vitt. Svart igen. Och en kock som skalar potatis. Skalen häller han troligtvis ut i floden som för dem tillbaka till havet, till passaden. Det står visserligen inte i dikten men med lite egen fantasi är allt möjligt. Alltså - "På Kongo" av Harry Martinsson från 1932. En väldigt bra dikt. Mästerlig.

Heja Sverige



Ibland vet man inte varför man tar vissa bilder. Man bara tar dem.


måndag, mars 02, 2009

Bättre förr?

Några få saker var bättre förr. Det gäller dock inte toalettpapperet. Jag menar av den glansiga sort som såldes i ark om 50 stycken (eller var det 500?). Det var definitivt mycket sämre.

Jag måste ringa Carina

Jag måste ringa Carina
får inte glömma det


Det gjorde jag inte heller men när hon hörde vem det var som ringde, lät hon helt iskall och sa att hon hade annat för sig. Hon avslutade vårt korta samtal med orden: "Ring inte mer är du snäll". Det var tråkigt men jag antar att det bara är att börja om från början igen.

söndag, mars 01, 2009

Vasaloppet

Har just sett Vasaloppet på TV. Vad kan man annars göra en sådan här solig och vacker vinterdag? Tynell vann för tredje gången. Inte i rad men ändå. Jag minns från min barndom en familj som alltid åkte upp till Mora för att se målgången. Sen åkte de hem igen. Det var en dryg resa med dåliga bilar på dåliga vägar. Men har man ett skidintresse så har man. Jag har ett skidintresse fast jag vill inte åka själv. Jag vill bara se skidåkning på TV.