lördag, mars 03, 2012

Lördag

Lördag morgon, ut på vägarna.
Blir strax efter Skärholmen omkörd av en liten bil på vilken det står Märstas största pizzor.
Ringer till svärmor. Upptaget.
Vid avfarten Nyköping V finns en ladugård som är en exakt kopia av ladugården vid Tibble Gård. Denna revs på 1960-talet, kanske flyttades den hit.
Mina anteckningar har börjat bli en mani.
Ringer igen, allt är bra. Ja, jag är på väg.
Läste igår kväll dikter av Lars Norén: Dagbok, augusti - oktober 1975. Naket, avskalat men med vissa ornamenteringar.
I en annan av hans böcker finns en dikt om franska främlingslegionärer. Efter uträttat uppdrag sitter de och slappar.
Kör gamla Riksettan från Nyköping till Norrköping. Alltid roligt att göra en kulturgärning. Det stora gula huset mitt emot Kila Möbler, var en gång porrklubb men i smyg. En thairestaurang har också funnits där. Nu verkar det vara privatbostad.
Stavsjö Wärdshus ägs av kineser, det är aldrig öppet. Det har jag visst skrivit tidigare. Verkar som om vissa upprepningar inte kan undvikas.
Missar fundamentet till bron på vilken Nunnebanan gick. Enda järnvägen i Sverige som är uppkallad efter en fjäril.
I Norrköping står en kvinna och solar sig mot en vägg som är fylld av graffiti. Jag tror först att hon ingår i konstverket men hon råkar bara stå där. Hon njuter av vårsolen.
Göta Kanal är blott ett dike. Ur ett dike är du kommen, ner i diket ska du åter. Hemska framtidsutsikter.
Fantiserar om att Lars Norén står och liftar utanför Ringarum: "Får jag åka med, jag har börjat skriva dikter igen".
Det ska vara för den saken då.
Måste hinna till tobaksaffären och lämna in tipset. Kanske också V75.
En härlig dag. Under resan har jag tre gånger lyssnat på Mozarts Rekviem. Nu är jag inne på den fjärde, det är en ungersk inspelning.
Blott en dag, ett ögonblick i sänder. Det ögonblicket har passerat nu. Köper en bit rökt medvurst inne på Hemköp. Smakar först på Westervikskorven men jag gillar inte smaken. Den påminner om en korv som är god i början men som för varje tugga blir mer och mer oaptitlig.
Snart är resan slut. Den upphör helt inne på Perkas Gatukök. Där står tiden stilla. En man och en kvinna köper varsin kebabtallrik men betalar var för sig. En ängel går igenom rummet. När den försvunnit ut frågar grillkocken vad jag vill ha.

torsdag, mars 01, 2012

Torsdag 1 mars

Igår, idag, imorgon, inte samma dagar men likadana. Åtminstone liknande. De skulle kunna vara helt kompatibla men särskiljs genom ett datumstreck.
Igår någon minusgrad, idag +2. Te, tidning, fåglarna hörs kvittra i trädtopparna eller var de nu befinner sig.
Snödroppar vid postlådan, en antydan.
Jag är glad för att det vanliga finns, det ovanliga vill jag inte ha.
Möter den motionerande äldre mannen vid Ormstaskolan. Han bär en blå träningsoverall av löst sittande typ. Över bröstet går ett grönt band, samma färg återfinns på armar och ben.
Det har varit dåligt med läsningen på sista tiden. Jag börjar läsa olika böcker men orkar inte avsluta dem. Läser just nu en om försvarsanläggningar under kalla kriget: Traces of the Cold War Period av Johannes Bach Rasmussen.
På bilradion spelas Vals nr 2 av Dmitri Shostakovich. Jag tror alltid att den är skriven av någon annan, Nino Rota till exempel.
Biffrad till lunch. Inget vidare ärligt talat. Någon tog kroppkakor, de var ännu sämre.
Eftermiddagen förflyter. Det är varmt och fint väder. En arbetskamrat insjuknar i influensa. Är det inte det ena så är det det andra.
Jag skulle vilja se en amerikansk film där huvudpersonerna har skandinaviskklingande namn som Jorgenson och Holmstrom. Finns det en sådan?
Kanske bröderna Coen?
De är bröder därför att delad glädje är dubbel glädje.
Hem 16.45. Har först pantat flaskor på Coop Forum. Fick strax under hundralappen. Nu en smörgås med rökt lax och en med leverpastej.
Märkvärdigare behöver det inte vara. Livet flyter på ändå i denna den bästa av vardagsvärldar där var dag är den andra lik.

söndag, februari 26, 2012

25-26 februari

På väg söderut: en överkörd räv strax innan Nyköpingsbro. Ett liv till spillo, vi sörjer en stund.
Påtagligt mindre snö ute på fälten här än hemma. Det blir också varmare hela tiden: från +1 till +6.
Som vanligt ingen aktivitet vid Stenkullens Hotell. Kan man gå in där och få sig en god middag? Kanske stekt gös? Frågan kvarstår.
I Norrköping står dekorationssnögubbarna kvar på bron över Motala Ström. Dags att ta in dem snart.
Vi handlar på Hemköp i Valdemarsvik. Blir sugen på en lagom bit Västervikskorv i charkdisken men köper ingen. Konstigt, jag är förvånad över mig själv.
Till middag: blandfärsbiffar. Färsen består av 50% fläsk och 50% kött. Axel von Fersen ville också bestå men lyckades inte. Han mördades av en rasande folkmassa 1810. Man hade fått för sig att AvF hade något att göra med den danske prinsen och tillika trontillträdaren Karl Augusts dödsfall strax innan. Det visade sig dock vara fel.
Konsum i Skärblacka är på väg att slå igen. I NT intervjuas kringboende som säger att situationen kommer att bli svår om planerna fullföljs. Enda chansen är att någon tar över butiken.
Nästa dag: på väg hem.
Kör mot Stafsjö via Getå. Svischar förbi minnesstenen över tågolyckan 1918. 42 personer omkom, några ytterligare saknades. Andra svåra tågolyckor i Sverige är Ställdalen 1956 och Grycksbo 1958.
Kaffe med hallontosca på Stafsjö Krog. Har aldrig smakat en sådan tidigare. Mycket god.
Gles trafik på E4:an. Nyköping passeras liksom Sillekrog och Södertälje. Lite tätare in mot Stockholm. Avslutar resan vid sopstationen i Upplands-Väsby. Många slänger vad som helst i Brännbart men personalen är uppmärksam. Jag kastar en utrangerad plastjulgran bland det elektriska avfallet, ljusslingan sitter nämligen kvar. Glittret också.
Med det kanske kan sägas att julen nu faktiskt är slut.
Dock kommer den tillbaka i december. Välkommen åter!