lördag, december 29, 2007

Rio Bravo

Jag var lite snål med tiden när jag spelade in Howard Hawks "Rio Bravo" i natt. Just när Angie Dickinson sa till John Wayne att hon önskade att han skulle säga att han älskade henne, stannade filmen och nu får jag aldrig veta om han verkligen sa just de orden. Han gillade i alla fall hennes nätstrumpor men inte att hon skulle ha dem på sig när hon sjöng nere på saloonen inför ögonen på en hop råbarkade cowboys. Då sa sheriffen i honom "stopp!"

fredag, december 28, 2007

Sveriges domkyrkoklockor

Jag läste fel i P2:s programtablå. Det är inte Sveriges domkyrkorglar som ska inviga det nya året kl. 0.05 utan det är domkyrkoklockorna som ska göra det. En av orglarna får i alla fall tjänstgöra strax innan tolvslaget då "Das alte Jahr vergangen ist" av herr J S Bach framförs. Själv var jag inne i Uppsala domkyrka för några veckor sedan. Man kan inte längre gå upp i tornet vilket är tur eftersom den uppstigningen var en av barndomens stora skräckupplevelser. Jag bläddrade lite i en skrift som författats av en person som tillsammans med en kamrat övernattade inne i domkyrkan någon gång på 1950-talet. De hade inte sett spöken men det var svårt att hitta ett någorlunda bekvämt sovunderlag. Jag köpte också en skiva med Uppsala Domkyrkokör. Kvinnan i butiken sa att jag skulle titta efter att det verkligen låg en skiva i fodralet eftersom hon för en tid sedan sålde en skiva utan skiva så att säga. Jag öppnade fodralet, undersökte innehållet och sa sedan med förvåning i rösten: "Sven-Ingvars bästa?" Så där är det när man ska skämta sig igenom tillvaron. Vissa människor skämtar aldrig. De anser att tillvaron är för allvarlig för det. De har helt rätt. Sven-Ingvarsskämtet blev därför mitt sista år 2007. 2008 kommer skämten att infinna sig endast på bestämda dagar: 21 januari, 12 februari, 18 april och några till som ännu inte är bestämda. Men nu ser vi fram emot domkyrkoklockorna.

onsdag, december 26, 2007

Rening

Efter ett vilt frossande på såväl julafton som juldag, känns det skönt att få ta ett ordentligt reningsbad på annandagen. Bort med allt fett och alla slaggprodukter som samlats, nu är det tvagning ända in på plåten som gäller.

Saknade

På TV-menyn på julafton saknade jag "Ett altarskåp berättar" samt "Från en utskärgård". Vart har de tagit vägen?

måndag, december 24, 2007

Storgatan

Idag är det julafton, lite rått, grått och tråkigt och inte alls särskilt jullikt. Därför passar den här bilden bättre. Den togs i fredags kväll och visar Storgatan i Valdemarsvik iklädd en visserligen blygsam men ändå festskrud. God Jul förresten!

söndag, december 23, 2007

Janssons frestelse

Nej tack, inte för mig. Och inte grisfötter heller. Men mycket annat är ju gott.