söndag, november 07, 2010

6 november

November knackade på dörren, vi öppnade förstås. Vad kunde vi annars göra?
6 november 1632, enligt traditionen en dimmig dag i Lützen. 6 november 2010, en ganska solig dag i Vallentuna.
Men tillbaka till Lützen som ligger ca. 20 kilometer från Leipzig. Här fick vår krigarkung kulan i sig, banemannen lär ha hetat Moritz von Falkenberg. Det antas också att man inte visste att den skjutne var kung. I så fall skulle denne säkert ha tagits till fånga istället, det hade ju varit en fin trofé för Wallensteins armé.
Trettioåriga kriget fortsatte ytterligare i 16 år och avslutades först 1648 i och med den Westfaliska freden.
Och sedan dess har vi inte haft krig i världen. Det känns skönt.
Lützen är litet, det syns knappt på kartan. I staden finns både en Gustav Adolfs gata och Karl Marx gata.
I Göteborg skapades Gustav Adolfsbakelsen 1909. Den består av sockerkaksbottnar med smörkräm emellan. Bakelsen pryds av konungens siluett i choklad. Även marsipan går bra. Detta är ursprungskonceptet. Nu verkar den vara gjord lite hur som helst, allting går bra bara siluetten finns med.
Hur den smakar? Jag vet inte. Jag har aldrig ätit denna bakelse.
Vem var Tilly?
Han var överbefälhavare för den Katolska ligan (det fanns en sådan då också) under 30-åriga kriget. Vann några stora slag men besegrades av Gustav II Adolf vid Breitenfeldt 1631. Dog på våren året därpå. I strid förstås.
I förnamn hette han Johan Tserclaes.
Han nämns dessutom i en sketch med Carl-Gustaf & Arne som heter "Militärbråk". I den kan man höra skämt av typen: "Vad är samband? Det är en dans!"
Ja, det var mycket roligare förr.
Kanske inte dock vid Lützen. Vad hade vi där att göra?
Carl-Gustaf & Arne lyssnade man mycket på förr. De hade ett radioprogram som hette "Räkna med bråk". Carl-Gustaf var den dumme och Arne den smarte, ungefär som Helan & Halvan. CG hamnade ofta i klistret, Arnes uppgift var att få sakernas tillstånd att återgå till det normala.
Arne spelade Åsa-Nisse i den sista filmen i den serien.
Carl-Gustaf spelade Svenska Floyd i filmen med samma namn.
Han spelade också Martin Beck i "Mannen på taket".
Sketchen "Militärbråk" finns på skiva där den andra sidan utgörs av "Fotbollsbråk".
Gustav II Adolf fällt in i einer der blutigsten Schlachten des 30-jährigen Krieges... Den fullständiga texten finns att läsa på en minnestavla i Lützen.
I Katowiceområdet i Polen finns Europas största sammanhängande spårvägsnät. På de ostfrisiska öarna Borkum, Langeoog, Spiekeroog och Wangerooge bedrivs anmärkningsvärt nog tågtrafik. Det har jag lärt mig på den här bloggen: http://rune-feldt.se/rune/index.htm
Man kan lära sig mycket genom internet.
Om Gustav II Adolf lärde vi oss förstås i skolan. Ska man bara kunna ett historiskt årtal så måste det vara den 6 november 1632.
Och det var i går.