lördag, oktober 31, 2009

31 oktober

Allhelgonahelg. Vi går till kyrkogården och tänder ljus för att hedra de som inte längre finns med oss. För varje år blir de allt fler. Som vanligt tar jag en bild av Vallentuna kyrka. Årets är något skarpare än tidigare års därför att jag satte fast kameran på mitt enbenta stativ och lyckades hålla ekipaget någorlunda stadigt. Inne i kyrkan pågår en konsert - Faurés Rekviem. Vi tittar in men det finns inga lediga platser. Inget annat att göra än att åka hem och äta fläskytterfilé med ugnsrostad potatis. Och så är den helgdagen slut.

Morbror Kalles vänner

Rubriken låter nästan som en förening med stadgar, medlemsblad och regelbundna sammankomster men så är inte fallet. Istället räcker det med en lista:

1. Olle Hesselgren från Rö. De högg timmer tillsammans i snödjupa 1940-talsskogar.
2. "Målis". Jobbarkompis från Namit mek. verkstad.
3. "Stålis". Dito.
4. Margit. F.d. fästmö.
5. Charlie Spartan. Bakgrund okänd men han ägde en sommarstuga i Täby.
6. Fröström. Far till Kalles fru Ingrid (möjligen fosterfar).
7. Brodern Birger. Död 1938.
8. Brodern Gunnar. Död 1999.
9. Övrig släkt.

Var de inte fler?
Och den avslutande frågan: vart tar livet vägen?

fredag, oktober 30, 2009

Liedholm

En byst som däremot finns på plats i Valdemarsvik är Nils Liedholms. Den står utanför det gamla garveriet, på sin tid ett av Europas största, och blickar ut över den vackra rosenträdgården. Nils Liedholm måste vara Valdemarsviks mest kände person genom tiderna. Han föddes 1922 och dog 2007. Meritlistan är lång; 23 A-landskamper, OS-guld 1948 och VM-silver 1958, dessutom en gång svensk mästare, fyra gånger italiensk mästare som spelare och två gånger som tränare. Att det inte blev fler landskamper beror på att proffsen inte fick vara med i landslaget under en stor del av 1950-talet. Ytterligare meriter; han var Li i Gre-No-Li, AC Milans legendariska forwardstrio 1949 - 1953. De övriga var förstås Gunnar Gren och Gunnar Nordahl, två riktiga "gunners" speciellt den sistnämnde. Liedholms smeknamn var Il Conte (greven) eller Il Barone (baronen). Kanske fick han dem på grund av sin eleganta framtoning både på och utanför planen. Efter proffstiden stannade NL kvar i Italien. Han skötte sin vingård och stegar man in på Systembolaget i Valdemarsvik går det bra att köpa en flaska med fotbollslegendarens namn på etiketten (från övriga bolag är detta rödvin en beställningsvara). Under sin livstid ville han inte bli föremål för hyllningar i hemstaden. Sen blev förstås läget ett annat. Den 25 juni 2009 avtäcktes bysten som gjorts av skulptören Peter Linde. Slutligen kan nämnas att Putte Kock ville ha elva stycken Nisse Liedholm i svenska landslaget. Endast det bästa var gott nog. Gre-No-Li spelade för övrigt sin sista match på Grännäs IP i Valdemarsvik. Jag antar att det var en uppvisningsmatch men vilket år den gick har jag inte kunnat lista ut.

onsdag, oktober 28, 2009

Per Albin

Per Albin var lugn och trygg och så pratade han skånska. Med honom vid rodret kunde vi svenskar också känna oss lugna och trygga trots de oroliga tiderna ute i världen. Man kan nog säga att Per Albin skapade det svenska folkhemmet. Inte ensam förstås, även andra arkitekter fanns med i bilden men PA blev en slags symbol för det samhällsbygge som vi kallar "folkhem". Sen dog han 1946 på en spårvägshållplats i Bromma. Han var på väg hem från jobbet sent på natten och fick en hjärtattack. Det var på den tiden när en statsminister kunde åka spårvagn själv utan att behöva ha säkerhetsvakter i släptåg. Utanför Folkets Hus i Valdemarsvik stod tidigare en byst föreställande Per Albin Hansson. Fundamentet med sin inskription finns kvar men själva bysten är borta. Var finns den? I källaren? Kanske stulen? Går det att tolka den försvunna bysten som en indikation på att folkhemmets nedmontering är i full gång? Även andra tecken finns. Det mesta inom trygghetsområdet har ju faktiskt blivit sämre och ännu sämre kommer det att bli. Nej, kamrater, upp till kamp emot kvalen, sista striden det är. I dagarna inleds den socialdemokratiska partikongressen. Hur ska det gå för Mona? Är hon också en folkhemsbyggare? Kanske blir det hon som får bitarna tillbaka på plats. Men tiderna har ju förändrats. De regler som gällde tidigare gäller inte nu. Tyvärr kan en statsminister aldrig mer åka spårvagn själv in till kanslihuset. Det går förresten ingen spårvagn från Nacka och dessutom får en statsminister inte bo kvar i sitt gamla hem av säkerhetsskäl. Sådana är tiderna nu. En fråga kvarstår dock; var finns Per Albins byst?

Vid ett samtal med min svärmor nu på morgonen (29/10) framkom det att bysten blev sönderslagen av vandaler för åtskilliga år sedan. De krossade skallen på folkhemmets fader och lät bitarna falla till marken. Hon berättade också att hon varit med vid bystens avtäckande i början av 1950-talet. Mycket folk var på plats, det var festligt och fullsatt men vem som förrättade invigningen mindes hon inte. Kanske var det intern storgubbe eller också en ännu större som kom utifrån.