fredag, oktober 01, 2010

1 oktober

Jag försöker skriva en novell, den blir inte bra. Jag försöker skriva en dikt, det går inte heller. Orden vill inte bära.
Det är den 1 oktober och dagens namn är Ragnar och Ragna. De är två syskon som stannat kvar hemma på gården. Föräldrarna är döda sedan länge, även den äldste brodern är borta. Kvar är två yngre syskon som bor inne i stan.
Dessa syskon heter Maj-Britt och Ragnhild, de är gifta med Gösta och Bertil.
Varje år åker de fyra på semester tillsammans i husvagn. I två husvagnar måste förtydligas. Det går inte att tränga ihop sig även om man tillhör samma familj.
Mestadels slår man läger på campingplatser men det har också hänt att man parkerat vagnarna vid någon trevlig sjö och där tillbringat natten.
Vykort skrivs från de platser som besöks. Korten skickas förstås hem till Ragnar och Ragna, de två som blev kvar i klorofyllen och som aldrig kommer därifrån.
På jularna träffas alla dock och har trevligt tillsammans, det råder ingen osämja inom familjen.
Jag har köpt All Sport nr. 8 och 9 från 1960. 9:an är ett specialnummer som handlar om OS i Rom.
Jag mindes inte att Gunnar Tjörnebo kom femma på 3000 meter hinder, det var en överraskning. Krzyszkowiak från Polen vann.
Sensation förstås att Armin Hary triumferade på 100 meter, amerikanerna som räknat med en trippel fick bara silver. Han som var störst favorit, Norton, kom sist. Det gjorde han på 200 också.
I längd gick det bättre. Ralph Boston vann på 8,12, ett gångbart resultat även idag.
"Barfotaneger vann", står som rubrik över artikeln om maratonloppet.
Så går det inte att skriva idag.
Barfotalöparen var förstås Abebe Bikila från Etiopien. Det var han som vann.
Att bläddra igenom de här tidningarna är som att bläddra igenom sin egen barndom. Vi bodde vid Tibble då. På våren 1961 flyttade vi till Ensta men det är en annan historia.
Många minns Rom OS därför att Jane Cederqvist vann en silvermedalj på simning 400 meter. Silver var bra, det var nästan som att vinna guld.
Annat man minns var Wilma Rudolph, sprinteress från USA och den danske cyklisten Knud Enemark Jensen som dog i en kombination av solsting och trolig doping.
Don Bragg segrade i stavhopp. Sedan blev han filmstjärna och spelade Tarzan.
Josef Schmidt vann i tresteg.
I finnjollesegling vann Danmark.
Gustchin, Sovjet, sköt guld i fripistol.
Det är många som man skulle vilja nämna men alla får inte plats här.
Martin Ljung får dock plats. Han var inte med i OS men han har precis dött, 93 år gammal. Det lustiga är att när jag idag körde runt Karlaplan kom jag att tänka på just MJ eftersom han bor/bodde i de krokarna. Jag tänkte: Visst lever väl Martin Ljung?
Men det gjorde han alltså inte även om det är möjligt att han så småningom kommer att "röra på" sig.
I filmen "I rök och dans" firar han triumfer. Han är väldigt rolig, Martin Young.
Tony Curtis har också dött. Till honom har jag inget speciellt förhållande, förutom i "Snobbar som jobbar" förstås.
I den serien var även Roger Moore med.
När vi först fick TV sändes en serie som hette "Slå nollan till polisen". "Försvarsadvokaterna" och "Perry Mason" minns man också.
Det var en härlig känsla att knäppa på TVn och se bilden börja rulla. På baksidan av apparaten fanns en stoppratt. Den vred man på men inte för ihärdigt för då kunde TVn gå sönder (sades det). Om den ändå gjorde det, fick man ringa Roslags Näsby Radio & TV.
Reparatören kom släpandes på en stor väska som innehöll allehanda rör och andra reservdelar.
Min första grammofon köptes i den affären. Det var en Philips med högtalare på kortsidan. En av skivorna som följde med var gjord i grön vinyl - "Living doll" med Cliff Richard.
Jag vill slutligen nämna att Dumitrescu från Rumänien vann lerduveskyttet på 192 poäng. Det var bra gjort.
Grattis!