torsdag, oktober 25, 2007

En gammal reseradio



Min morbror Kalle hyrde en sommar ett hus på Gräddö som i och för sig inte är någon ö men en trevlig plats ändå. Det här var i början på 1960-talet. Vi var där och hälsade på. Jag minns att vi rodde ut på viken och fram till en rostig skorv som låg för ankar. Den verkade helt övergiven. Det var lite spöklikt att ro runtomkring fartyget medan man funderade på varför det låg där och vart besättningen tagit vägen. Efteråt gick vi upp till stugan och åt sill och potatis, de vuxna drack öl och nubbe medan jag fick Loranga. Efteråt blev det kaffe och färska bullar. Det var en lång, het sommardag i Roslagens famn. Jag minns ytterligare en detalj; morbror Kalles reseradio med sina fantasieggande namn prydligt uppställda runt inställningsratten - Hilversum, Kiev, Leningrad, Warszawa, m.fl. Det här är förstås inte den radion men efter vad jag kommer ihåg såg den likadan ut, möjligen att färgen var en annan. Jag tror faktiskt att det är så att om man någon gång rattat in stationer som Ceskoslovensko eller Prag på en reseradio av märket Radiola, kommer tillvaron aldrig mer att bli sig lik. Den blir helt enkelt annorlunda.

onsdag, oktober 24, 2007

Ett lustigt sammanträffande

Det slumpade sig så att det förra inlägget på bloggen var nummer 201 och i det visades en bild med siffrorna 301. Jag vet inte hur det kom sig men jag tycker i alla fall att det var ett lustigt sammanträffande.

måndag, oktober 22, 2007

I naturen


När jag går ut i naturen ser jag inte skogen för alla träd och dyker det upp ett hus med tillhörande väggar, koncentrerar jag mig naturligtvis på dem istället. Här är en typisk tegelvägg med en mystisk nummerplåt fastskruvad mitt på. Siffrorna antyder någon slags gatuadress vilket är konstigt eftersom huset ligger inne i skogen mitt på en liten ö i Stockholms skärgård. Det är bara att konstatera att tillvaron ibland spelar oss lustiga spratt. Mer går inte att säga just nu. Vi får återkomma till fenomenet "301" vid senare tillfälle.

söndag, oktober 21, 2007

Orden försvann

Detta är inlägg nr. 200 på "Den ensamma människans blogg" men det innehåller väldigt lite. Jag måste ha blivit så tagen av regnbågen på Fejan att orden försvann. De rann rakt ner i havet och vidare ut i farleden där de hoppade upp på en Finlandsfärja och har de inte slutat dansa tango och hälla i sig exportöl, gör de det antagligen fortfarande och det är därför som jag inte kan åstadkomma mer denna gång. Bättre lycka med 201:an.