lördag, januari 23, 2010

Livets nödtorft

Som jag minns fanns det tre livsmedelsaffärer i Roslags-Näsby; Konsum och Totties livs på ena sidan järnvägen och Metro på den andra. Vi handlade mest hos Tottie, någon gång i Metro, aldrig på Konsum. Totties livs låg nere i en källare och handlar'n själv var av den gamla stammen med en penna bakom ena örat och en räv bakom det andra. Men han var vänlig och trevlig och jag tror att mormor och morfar var fullt nöjda med hans varuutbud. Metro var en affär av modernare slag, snabbköp till och med. Tyvärr har jag inga minnesbilder av hur det såg ut i lokalen, jag kommer inte heller ihåg när affären lades ner men det måste ha varit någon gång i början av 1960-talet. Konsumbutiken är den enda som fortfarande är igång. Den är trång men trivsam och har jag vägarna förbi, brukar jag hoppa in och köpa lite av livets nödtorft.

fredag, januari 22, 2010

Fiendens fiende

Var det allt, Jönsson?
Ja.

Replikskifte ur TV-serien "Fiendens fiende" från 1990. Jag tycker att den är ganska spännande.

Affärer längs vägen

På vägen mellan Roslags-Näsby och Löttingelund har det genom åren funnits ett antal livsmedelsaffärer. Som t.ex:

1. Åva livs.
2. Heds affär.
3. Gribbylunds livs.
4. Janssons livs.
5. Löttinge livs.

Alla dessa är sedan länge nerlagda. Nu för tiden handlar folk mest på stormarknader. Vet inte om det var bättre förr i de små handelsbodarna men helt klart annorlunda var det i alla fall.

Sjuk!

Är sjuk idag, det är någonting med magen. Det känns inte bra, som gubben i TV-reklamen säger. Vad det nu är reklam för men jag tror att det är för någonting som man kan dricka om magen inte känns bra. Det är väl dags att börja dricka den soppan nu. Vad kan pigga upp när man är sjuk? Kanske en bild på Faringe stationshus. Det här är alltså det gamla stationshuset, det som brann i januari 1982. Ett nytt är nu uppfört och det ser faktiskt likadant ut. De som driver museijärnvägen har gjort ett bra jobb. Min bild är tyvärr ganska dålig. Jag borde ha gått närmare så att inte så mycket av förgrunden kommit med men gjort är gjort. Faringe var ju förr en riktig järnvägsknut med liv och rörelse och massor av originella människor i omgivningarna, bland annat har jag läst om ett brödrapar som inte fäste så stor vikt vid hygienen, däremot hade de ett uttalat intresse för starkvaror. Annars har jag mest suttit stilla i TV-fåtöljen på förmiddagen. Jag plockade fram "Fiendens fiende" med Peter Haber som agent Carl Hamilton. Jag tycker att han gör sig bra i den rollen. Fyra avsnitt har snurrat, nu återstår skiva nr. 2. Hamilton ska resa till Moskva som militärattaché men hans egentliga uppdrag är att eliminera den avhoppade svenske spionen Stig Sandström. Man får se hur det går men antagligen går det vägen. Själv hoppas jag att magen ska lugna ner sig, den är på god väg nu. Och på tal om väg så skulle jag gärna vara på väg mot Faringe just nu men det går tyvärr inte. Det får bli en annan gång.