torsdag, april 24, 2008

Rotebro

Man kan förledas tro att det bara finns en jästfabrik och ett f.d. OBS i Rotebro men det är fel. Där finns också en minnessten över Livskvadronen vid Livregementet till häst. Den är placerad i utkanten av Rotsunda Centrum och texten lyder:

Livskvadronen av Livregementet till häst använde Rotebro som samlingsplats från Karl XI:s tid till 1908.

Livet är fullt av spännande överraskningar, särskilt när man gör avstickare in på nya och outforskade domäner. Tänka sig, Livskvadronen, och här i Rotebro dessutom.

måndag, april 21, 2008

Den bästa dagen

Vilken som är den varmaste dagen går alltid att fastställa med hjälp av en termometer. Den bästa dagen är dock svårare att få kläm på. Någon sätter kanske likhetstecken mellan den varmaste dagen och den bästa dagen men det låter lite tveksamt. I så fall skulle ju den kallaste dagen vara den sämsta och det stämmer inte. Jag kommer ihåg en gång när det var minus 27 och då var det riktigt trivsamt. Vid sådana temperaturer gäller det förstås att gå balansgång på tillvarons smala näs. Vad som helst kan nämligen hända men det gjorde det inte den gången. Alla överlevde, ingen behövde lämna livbåten. Jag tror att den bästa dagen är vilken dag som helst. Man åker till exempel på utflykt till Rimbo och tittar på de gamla lokstallarna. På tillbakavägen stannar man i Rö och tänker på när Lasse Strömstedt hoppade av tåget just där en smällkall vinter endast iklädd lågskor, tunna byxor och nylonskjorta. Det kanske inte var den bästa dagen i hans liv, jagad av polisen som han var men det kom förstås bättre dagar senare. Det gör det för alla. Kanske är i morgon just den dagen?

Gräs

Gräs ska växa och det växer också. Saftigt grönt med en inneboende kraft som inget kan hejda. I morgon har det växt ännu mer för att inte tala om på torsdag eller fredag. Då talar vi om rena djungeln. 9000 arter lär finnas världen över så det finns rikliga möjligheter att bita i gräset för den som vill. Fler kategoriseringar: gräs och ogräs, gräs och halvgräs. Det senare är gräs som ser ut som riktigt gräs men som inte är det vid närmare betraktelse. Gräsligt att sådant kan få förekomma. Ogräs = otrevligt. Ogräs växer bättre än vanligt gräs om man får tro ett gammalt talesätt. Ett annat sådant är: Bättre att sluta i tid än att bara mala på. Det finns nämligen inget mer att säga om ämnet gräs. Det är helt enkelt färdigtröskat.

söndag, april 20, 2008

Varmaste dagen hittills

Idag har det varit varmt, kanske den varmaste dagen hittills i år. Troligen blir det ännu varmare nästa vecka för att inte tala om i sommar, då ryker den här dagens värmerekord på ett litet kick. Ja, det blir nog så att i sommar kommer ingen ens att minnas att det just idag var den varmaste dagen hittills. Det är bara vi som gör det, vi de invigda.