fredag, september 10, 2010

www.fredag.com

Polo Grounds i New York den 20 juni 1960:
Ingemar Johansson faller tungt mot Floyd Patterson i VM-returen. "Fan!" sa vi hemma i Sverige. Någon lomhörd sa kanske "va?"
ALL SPORT nr. 7 1960 är upplagt som en VM-special. Där kan man läsa om allting som hände före, under och efter matchen.
Edwin Ahlqvist, Ingos manager, hävdar i en artikel att "det var något mystiskt" med knockoutförlusten.
Rubrik: Ingemar offer för vadhållningsgangsters?
Vid ett tillfälle ska Ahlqvist ha blivit kontaktad av en okänd man. Denne sa "Mr Ahlqvist, look out for your boy. Something is brewing, I don´t know what".
Jämför dessa ord med raderna ur Bob Dylans "Ballad of a thin man": "Something is happening but I don´t know what it is..."
Men Dylan var bara 19 år 1960 och hade väl knappast ens anlänt till New York vid denna tidpunkt.
Påståendet att han skulle ha med vadhållningsgangsters att göra är horribelt.
Vem har förresten påstått det?
Gamle mästaren Jack Dempsey tyckte inte att Ingemar skulle ha uppträtt i TV dagarna före matchen. Det tycker inte jag heller, det var ovanligt dumt.
Men han fick ju 500 dollar för jobbet. Alltid något som Fan sa när han fick se Åmål.
EA menar vidare att Ingemar var magsjuk flera gånger under träningslägret uppe i Grossinger. Kocken var en hedersman men han hade två medhjälpare av skum natur. Den ene var halvalkis och den andre var närgången mot Ingemars lillasyster Eva. Båda fick sparken men det var så dags då. Kanske hade de petat ner olämpliga saker i maten som gjorde att Ingo fick tillbringa flera dagar på dass.
Var dessa två möjligen anställda av ovan nämnda vadhållningsgangsters?
Alla scenarior är tänkbara, alla spekulationer fullt spekulerbara.
Engelsmännen framkastar teorin att Ingo var hypnotiserad och därför förlorade.
Som sagt...
Floyd hade förstås tränat som en djävul under året som detroniserad mästare. Han var full av vilja att ta tillbaka titeln.
Ingemar gjorde ett inhopp som filmskådespelare i "All the young men" tillsammans med Alan Ladd. Uttrycket "spela Allan" lär ha tillkommit med Alan Ladd som inspirationskälla.
Borde inte Ingo ha koncentrerat sig på att försvara titeln istället?
Jag har en känsla av att han också åkte runt i folkparkerna och "larvade sig".
Vid den här tiden bodde vi på Tibble gård i Täby. Huset var rött med vita knutar och låg uppe i skogsbrynet. En förskola ligger där nu.
Man tänker ibland på att den tiden aldrig kommer tillbaka och det gör den ju inte heller.
En bit in på 1960-talet blev Ingemar och Floyd goda vänner. Lite senare sprang de olika maratonlopp tillsammans. Dessa år vistades Floyd en hel del i Sverige, då bodde han vanligtvis hemma hos en bekant i Viggbyholm. Man kunde se honom på vägarna runt "Viggan" när han körde roadwork.
Men det visste inte jag då. Annars hade jag naturligtvis försökt få hans autograf.
Kurre Hamrins namnteckning fick jag emellertid. Han hade ett hus uppe i Norskogen som han bodde i under besöken i Sverige. Jag och en kamrat gick dit och knackade på, en dam öppnade. Vi frågade om vi kunde få Kurres autograf. Hon tog våra block, gick in igen och stängde dörren. Efter en stund kom hon ut. Kurt Hamrin stod det skrivet med bläck. Det kan också ha stått Kurre Hamrin.
Tänk om det var hon som skrev autograferna? Hamrin kanske inte ens var hemma, vi såg ju honom inte.
Vem var hon? Hans fru?
Men vi var mycket stolta och höll hårt i blocken.
Ändå var det Nacka som alla ville vara när vi spelade fotboll. Han stod för artisteriet, det konstnärliga, det extravaganta.
Också det bohemiska. Så gick det som det gick. Död i förtid.
Kurres VM-mål mot Västtyskland 1958, lär dock ingen göra om. Det går inte att spela på det sättet nu. Allting är mer strukturerat och planerat, hela fotbollen är som ett jävla militärläger.
Både Ingo och Floyd fick alzheimer. Floyd dog 2006 och Ingemar 2009.
Frågan kvarstår: Var det något lurt med returmatchen i Polo Grounds 1960? Kanske inte med själva matchen, mer med förberedelserna. Kockens två medhjälpare? Blev Ingemar hypnotiserad?
Var allting Alan Ladds fel?
Ingen vet och ingen får heller veta. Det har vadhållningsgangsterna sett till.