lördag, juni 11, 2011

Lördag 11 juni

Nätterna är långa och ljusa, snart vänder de och blir kortare igen. Vi går helt enkelt mot mörkare tider. Men varför prata om det nu?
Bara en glädjedödare väljer ett sådant samtalsämne.
Lasse Söderberg har skrivit en bok som heter "Breven från Artur". Det är Artur Lundqvist som åsyftas och breven skrevs till Lasse Söderbergs mor med vilken AL hade en relation i början av 1930-talet. Jag lånade boken igår och har redan läst ut den. Nu ska jag fortsätta med "Vinter på Ibiza" av samme författare.
Det är fruktansvärt så snabbt dagarna springer iväg. Detta inlägg påbörjades den 11 juni, nu är det den 22. Jag har inte haft tid att ägna mig åt bloggen, mycket annat har kommit emellan.
Jag antar att de bästa resorna företas på små grusvägar i norra Uppland. Hållnäshalvön fortsätter att fascinera liksom Konsum i Karlholms Bruk.
Kooperationen verkar leva och frodas i de norra delarna av Uppland. Här nere i Stockholm byggs bara gigantiska Coop Forum anläggningar. Några små Konsumaffärer finns dock kvar; Hjorthagen och den i Roslags-Näsby.
I Hållnäs finns en ICA Nära, den är undantaget som bekräftar regeln.
I tyska språket finns bara regler, inga undantag. I engelska språket finns däremot bara undantag.
Jag vet inte om min språkteori håller för en närmare analys men så är jag ju heller ingen språkteoretiker.
När kommer ryssvärmen? Enligt SMHI ska den vara på väg eller är det bara sånt som de säger? Om vintrarna är det rysskylan som förväntas glida in över landet, detta brukar skapa stora rubriker.
På tal om något annat; vem vet vilka hemligheter som döljs på flygbasen Area 51 i södra Nevada?
Några vet förstås, kanske en handfull personer, tio, tjugo på sin höjd. De verkligt stora hemligheterna, de som handlar om tillfångatagna aliens o dyl, känns till av betydligt färre.
Flygbasen finns inte utsatt på någon karta, beväpnade vakter, med rätt att skjuta mot inkräktare, cirkulerar hela tiden runt området. De färdas i Ford och Chevroletpickuper, alltid på sin vakt, alltid med sina tredje ögon inkopplade. Oinbjudna besökare tas med till den lokale sheriffen. Där hjälper inga ursäkter, inga förmildrande omständigheter tas hänsyn till.
Och till de som tas fast brukar FBI komma på besök lite senare för uppföljning.
I Hangar 18 på Wright-Patterson Air Force Base i Ohio, förvaras alla rester efter kraschen i Roswell 1947. Väderballong eller flygande tefat, ingen vet. Dockor eller rymdvarelser, när ska sanningen krypa fram?
Vi diskuterade eventuella förekomster av utomjordingar på jobbet i morse. Universum är ju oändligt så det är klart att de framlever sina dagar någonstans.
I avlägsna galaxer uppstår liknande diskussioner. Allvarligt ställer sig innevånarna där frågan om jordvarelser verkligen finns.
Någon har sett en jordvarelse på TV, det var en hemsk upplevelse.
De vill veta om kapten Kirk finns på riktigt. Vi vet ju att han inte gör det. Rollen kreeras av en skådespelare, William Shatner. En gång i tiden var denne också med i en polisserie, T J Hooker.
I samma ögonblick som detta skrivs, smattrar ett plötsligt störtregn mot taket. En stund senare syns ett mystiskt ljussken på himlen. Kväll förvandlas till ljusan dag.

I väst tornar molnen upp sig och i öst
faller regn, ömsom stötvist, ömsom på
ett mjukt kärleksfullt sätt. Det dundrar
när kalescherna far fram över himlen

I morgon är det midsommarafton (så lång tid har alltså förflutit sedan inlägget påbörjades). I världshistorien är det förstås bara en liten ryckning i ögonlocket.
Men vem talar om världshistorien?
Vi bor ju i Vallentuna och det enda vi vill ha är sill, potatis, gräslök och gräddfil, kanske jordgubbar men de är dyra.
50 kronor är faktiskt för mycket för en liter.

Någon måtta får det vara.

söndag, juni 05, 2011

Kvinnan på cementfabriken

Inlägg 850.
En vacker morgon här nere i Valdemarsvik men det blåser lite. Senare idag ska vi åka till Birgerssons i Gusum, det är en ICA-affär i två våningar. På plan två säljs lampor, kyl & frys, etc.
Sarah Palin har återigen gjort bort sig. Nu påstår hon att den amerikanske frihetshjälten Paul Revere stod på engelsmännens sida under frihetskriget. Hon kan alltså inte sin egen historia.
Ska hon verkligen bli president?
Det mobila bredbandet går fortare idag, igår var det segt som sirap.
Det har varit en lugn natt, inga rop på hjälp har ekat ut över landskapet. Åt två limpsmörgåsar med ost till frukost och drack en kopp kaffe.
Datorn börjar bli varm, den känns het ovanpå. Det är en gammal dator, ca. 5 år. Då var den en toppmodell, nu ingenting särskilt.
Från Valdemarsviks järnvägsstation gick ett stickspår ner till slakteriet vid Grännäs. Av spåret finns ingenting kvar, inte av slakteriet heller.
Funderar på att köpa en kylplatta till datorn. Man ställer datorn på den och får då ner temperaturen på något outgrundligt sätt. Olika modeller finns, vissa har fläktar som kopplas in via en USB-port. Då är det ju inte så svårt att förstå varför datorn kyls ner. Men modellerna utan fläkt?
Kanske borde jag ha en annan bredbandsoperatör vid besöken i Valdemarsvik. Telia? Tele2? Men jag tror att det är bergen runt "Viken" som försvårar mottagningen. Kanske spelar operatören mindre roll.
Vart tog Manolito vägen? Ingen vet. Han var Buck´s bäste vän. Men inte Lerkrukas. Hon var med i en annan serie.
Vad hände med Leslie Nunnerley? Hon spelade Margret Porter i 52 avsnitt av "Familjen Ashton", sedan försvann hon bara. Ingen information finns på internet. Det är som om hon vore bortförd av en alien.
I Gusum var det lugnt. Fabriken är riven. Ur en pump kan man dricka Sveriges näst godaste kranvatten. Pizza finns att köpa i gamla Folkets Hus. Där går det också att se på bio. En av filmerna som visats heter "Alltings slut".
Jag vet vart Manolito Montoya tog vägen. Han bor i North Carolina under namnet Henry Darrow och tar roller ibland när det passar honom.
På en loppis köpte jag två böcker: "Åtta glas" av Alistair MacLean och "Djupa lögner" av Stuart Woods. Jag bläddrade i en bok om Karl XII men köpte den inte. Kardemummabullar fanns till försäljning, vi införskaffade en påse.
De flesta äldre svenska filmstjärnor är döda, bara Sickan Carlsson är kvar. De flesta äldre utländska filmstjärnor är också borta, endast Kirk Douglas finns kvar.
Vem var bäst som Tarzan, Johnny Weismüller eller Lex Barker? Jag har tagit upp frågeställningen tidigare men inte hittat svaret.
Weismüller var i alla fall bäst på att häva ur sig det karaktäristiska Tarzanvrålet.
Jag har aldrig läst en bok av Alistair MacLean men naturligtvis sett filmen "Örnnästet". Vad gäller Stuart Woods bok så har jag för mig att jag läst den tidigare. De närmaste timmarna får avgöra om jag har rätt eller fel.
På Kårtorps matservering åt vi pannbiff med kokt potatis och gräddsås, det var mycket gott. Annat på menyn: stekt strömming med mos, kycklingfilé med mera men pannbiffen vann.
Östergötlands landskapsblomma är blåklinten. Inte en enda syns till ute på sädesfälten.
På Eköns camping har husvagnarna börjat strömma till. Än är det förstås ingen rusning, den inleds först efter midsommar.
Industrisemestern är annars ett avslutat kapitel. Den tillhörde mer vårt svenska Folkhem, det som nu är nermonterat.
Mycket har förändrats i samhället, politikerna t.ex.
De flesta arbetar inte längre för sina idéer, de arbetar för att själva nå en position. De är som vilka karriärister som helst.
En av de största politiska demonstrationerna i Sverige, ägde rum på 1:a maj i Stockholm 1917. Branting var där, Per Albin Hansson också.
Jag vill gärna åka upp till Bidalen, 2 km. En slingrande grusväg leder dit. Då passerar man först kvinnan på cementfabriken. Ingenting lär dock finnas där uppe i Bidalen och det är bra.
I morgon är en ny dag, Sveriges Nationaldag. Förut hette den Svenska flaggans dag. Men det är nästan samma sak.
Hurra för Sverige. Det lever!