lördag, juni 27, 2009

Explosion av upplevelser


Idag gjorde vi en resa genom Uppland. Den gick först till Örbyhus, därefter till Dannemora och Österbybruk (där vi handlade på Konsum) och slutligen till Gimo (där köpte vi dricka och munk på OK/Q8). Sedan hem via Alunda och Almunge. Efter en sådan explosion av upplevelser i det bästa av landskap smakade pannbiffssmörgåsen gudomligt. Den översta bilden är från Gryttby i Vendel och den nedersta från Gimo.

fredag, juni 26, 2009

Nästan magiskt

Ett vackert kvällsljus strilar in genom köksfönstret. Det känns nästan magiskt.

Waxholm Ettan

Det finns väl intet som är så härligt
som sjömannens sång,
du har väl hört den nån gång.
Det där om kyssar och kärlek
med geishan Majong
som spelar vaggvisor upp på
en äkta gongong

Men här ombord uppå Waxholm Ettan
finns det då rakt ingen poesi,
bland strömmingen och bland spettan
och braxenpankan får amor tji...

Och så där håller det på i 2 minuter och 34 sekunder och då får man dessutom höra Fridolf Rhudin berätta om hur han rimmar flirt med mört och förfört och så vidare. Alltsammans finns på youtube, var annars?

http://www.youtube.com/watch?v=FQ_Szz0EWvw är adressen. Jag hade denna visa en gång på en EP tillsammans med "Hushållsskolan Margareta", "Den ensamma hunden" samt en militärsketch som jag inte kommer ihåg namnet på. Kanske har jag fortfarande skivan kvar? Jag måste titta efter.


onsdag, juni 24, 2009

Lennart var hans namn

Jag läser Nacka Skoglunds bok "En miljon för en klackspark". Den inleds med att Nacka sitter på planet söderut. Det är den 9 oktober 1950 och vår hjälte har skrivit på för Inter. I utbyte har han fått 160.000 kronor, en jättesumma vid denna tidpunkt. Nu är det upp till bevis för Katarina Bangatas stolthet, om han är värd pengarna.

Det är han. De första åren är en enda lång radda av dribblingar, tunnlar, klacksparkar, djärva passningar och naturligtvis kanonskott i mål.

Nacka blir en favorit hos den kräsna hemmapubliken. Utanför planen lever han lyxliv. Pengar finns det gott om. De rinner genom fingrarna men ersätts snabbt av nya. Fest och glam ska det vara, åtminstone till en början. Sen träffar han skönheten Nuccia och ungkarlslivet ersätts av familjelycka. Nacka står på topp. Näst sista kapitlet heter "Nacka är en gud" och det är han också, en fotbollsgud.

Men från toppen finns det bara en väg. Tyvärr går den alltid nerför. Boken som är utgiven 1956, avslutas med orden "Där ser man hur snabbt scenbilden kan förändras". Det gjorde den också. Arton år senare är Lennart Skoglund död, bara 45 år ung. Det var ett tragiskt avslut på en fantastisk karriär.

Vad kan mer sägas om boken? Spökskriven som den är av journalisten Åke Linder, ger den möjligtvis en något tillrättalagd bild av personen Nacka Skoglund. Han beskrivs, genom sina "egna" ord, på det sätt som han förväntas vara, en glad gamäng från söder som tar livet med både en och två klacksparkar. I verkligheten lär det ha funnits andra, mörkare, ingredienser som förstås inte passade in i den säljande profilen. Och hur var det med "Nackasnacket", den särpräglade dialekt som verkade strömma ur Nackas mun så fort han öppnade den? Den var till stora delar konstruerad av smarta marknadsförare, som en kul grej. Visst pratade Nacka Söderslang men inte den absurt skruvade variant som presenterades för allmänheten. Och "Nacka" var det för övrigt ingen av de närmare vännerna som sa. Lennart var hans namn.

Jag skriver detta som en slags hyllning till Lennart Skoglund eftersom han var en stor idol för många killar som spelade boll i slutet på 1950-talet. Det var Nacka som man ville vara när lagen delades upp och kvällssolen kastade sina långa skuggor över bollplanen. Nacka - ingen annan.

tisdag, juni 23, 2009

En gång under havet

Midsommaren 2009 är redan historia. Men minnena finns förstås kvar. Jag tog en promenad på midsommardagens morgon och såg då detta svanpar som svalkade sig i vattnet mellan Gräsö och fastlandet. Det sägs att det går en gång under havet från Öregrunds kyrka och ut till Gräsö. Den ska ha tillkommit i försvarssyfte. Vet inte om det är sant. Det låter ju otroligt. Vilket arbete! När utfördes det och vem stod för grävningen? Jag tror inte att det är sant. Jag tror att någon ljuger. Eller åtminstone handskas ovarsamt med sanningen. Kanske började man gräva men insåg snabbt att projektet inte gick att genomföra. Möjligen finns ett embryo till tunnel, antingen på Gräsösidan eller på fastlandssidan. Det finns alltid två sidor men i detta fall sannolikt ingen tunnel. Hela idén verkar vansinnig. Skulle man fly igenom den? Fly från vad? Åt vilket håll? Tänk om man flydde från båda hållen och möttes på mitten - katastrof. Morgonen är frisk och klar med sol. De som festat under natten sover tungt. Svanparet guppar på vattnet ovetande om den eventuella tunnel som som finns under dem. Jag säger för sista gången; det finns ingen tunnel men jag skulle gärna vilja att det fanns en. Varför? Att fly igenom förstås.

söndag, juni 21, 2009

Mer Öregrund


I barndomen besökte jag en gång Öregrund. Min moster Maja och hennes man Johan var med. Vi åkte i en Ford Taunus 17 M, mamma körde. Det regnade under en stor del av resan och varje gång som jag hör en vindrutetorkare vina, påminns jag om färden upp till den lilla kuststaden. Johan var förlagd till Öregrund under en del av beredskapen. Han ville återuppliva den tiden. Vi gick runt och tittade, jag kommer inte ihåg så många detaljer men leverpastejsmörgåsen på konditoriet har jag fortfarande i färskt minne. Kanske var det samma konditori som det på bilden ovan. Eller också var det ett annat. Det här var ju på 1950-talet och mycket har ändrats sen dess. Konditorier kommer och går, få är det som består. Det ska väl i så fall vara Vetekatten i Stockholm och Ofvandahls i Uppsala. Fribergs i Roslags-Näsby är det knappast någon som minns längre. Det var annars ett härligt konditori. Skyltdockan är fotograferad på en loppmarknad i Norrskedika. På den andra loppisen tvärs över vägen, köpte jag Nacka Skoglunds "En miljon för en klackspark". Jag köpte också ett vykort avsänt från E och T i Kalhäll till E. Söderqvist i Östhammar. På det berättas om en grannfamilj som ska flytta till Gävle. De är dock väldigt sjuka allihop. Frun har till exempel vatten i knäet. Man undrar hur det gick för familjen. Blev det någon flytt eller inte?

Midsommar


Midsommaren är nu över. Från dess firande i Öregrund kan här visas två bilder; en stämningsbild med tung midsommarsymbolik samt en som visar den balkong med utsikt över hamnen i Öregrund, på vilken ett fyllegäng stod och skrek i Lars Molins "Badjävlar". Ja, jävlar!

Gott resultat

Drygt en timme före matchen åker vi buss ut till spelplatsen. Vi klär om oss, tränaren talar en del visdomens ord om taktiken, och om det är kallt får vi massage och benen insmorda med olja för att dom ska fungera oberoende av kylan. Sedan följer 10 minuters absolut avkoppling innan vi springer in på plan och mjukar upp oss. Ja, det är ungefär som hemma i Sverige, skillnaden är bara att dom tar lite allvarligare på samlingen före matcherna, och det tycker jag är en bra sak. Man ska vara samlad inför uppgiften när man springer in på planen. Det ökar chanserna till ett gott resultat.

Ur "En miljon för en klackspark" av Nacka Skoglund.