fredag, september 30, 2011

Dagbok: Fredag 30 september

30 september, månadens sista dag. Helge har namnsdag. Temperaturen är 12,1 grader.
I förordet till "Poeter på resa" (1959), skriver Birger Norman att ".. en resa från Uppsala till Sigtuna kan också vara poetiskt fruktbar".
Varför inte en resa mellan Vallentuna och Täby?
Den gör jag på morgonen, åker som vanligt via Ormsta men där har bommarna hängt sig så jag vänder och kör ut en annan väg vilket gör att jag kommer fem minuter för sent till jobbet.
Men ingen säger något, vi är snälla mot varandra.
Vi är ju de Fyra Musketörerna, idag dock bara tre.
Helge är ett norskt namn som betyder "hängiven åt gudarna". Det är på håll släkt med Oleg.
Jag var på håll släkt med Märta Bengtsson. Hon var min mormors kusin och arbetade hela sitt liv på Åhlén & Holm.
Mitt på dagen äter vi schweitzerschnitzel, den är faktiskt inget vidare.
Upp på Jysk efter jobbet, vitrinskåpen har kommit. Tar med dem ut i bilen på en pirra som jag sedan går upp med till butiken igen.
Hem, gör pizza. Bottnen blir lite torr.
Oerhört varmt ute, det talas om att tyskvärmen är på väg. Jag trodde att den redan var här.
En av mina vänner på Facebook har fyllt år, det missade jag. Gratulerar i efterskott.
Dagens datum markerar slutet på september månad. I morgon en ny månad - oktober.
Revolutionsmånaden, den röda månaden. Oktoberrevolutionen utbröt dock först i början av november 1917.
Kryssaren Aurora sköt första skottet.
På det hela taget har denna vecka gått mycket bra. I det långa loppet passerar den förstås helt obemärkt och det är inget att göra åt det.
Det är precis som det ska vara.

torsdag, september 29, 2011

Dagbok: Torsdag 29 september

Tidningen har kommit i god tid två morgnar i rad, det är glädjande.
Fortfarande letar Fantomen efter Diana Palmer i Rhodias statsfängelse. De är nu så nära varandra att man vill skriksjunga "Öppna din dörr" men det går ju inte eftersom hon är inlåst i en cell.
Temperaturen 07.00 är 13,3 grader. Inne är den 22,2 grader. Ännu är inte luftvärmepumpen igångsatt och inga element är på.
I slutet av september 1966 var det däremot kallare. Enligt min morfars dagboksanteckningar var det minus 4 den 27 september, "den kallaste septemberdagen på 100 år", skriver han.
Jag har inget minne av den dagen men jag antar att jag gick till skolan som vanligt. Jag hade just börjat andra ring i den då nybyggda Tibbleskolan i Täby. Kommunens centrum höll på att byggas men skulle inte stå färdigt förrän två år senare.
Jag var förresten där samma dag som Täby C invigdes. Jag gick raka vägen in på Broddmans och köpte "Sweetheart of the Rodeo" med the Byrds, sen cyklade jag hem och spelade den. Jag har fortfarande LP:n kvar. En av de bästa låtarna heter "The Christian Life".

My buddies shun me since I turned to Jesus
they say I´m missing a whole world of fun
But I live without them and walk in the light
I like the Christian life

Promenad i Arningeskogen. Den svämmar över av orienterare som springer kors och tvärs på jakt efter de rödvita skärmarna. En tar sig tid och säger "hej", vi hejar tillbaka.
På eftermiddagen en kort utflykt till badet vid f.d. F2. Tornön ligger en bit ut. Tidigare var den, liksom platsen där vi står, militärt område.
En gammal arbetskamrat berättade en gång att det fanns några sommarstugor ute på ön, de kunde flygvapnets personal få låna vid behov.
Efter jobbet går jag upp till Jysk i Arninge. Vitrinskåpen har inte kommit, troligen dyker de upp med första leveransen i morgon förmiddag. Jag får ett visitkort med direktnumret till butiken så att jag inte behöver krångla med röststyrningen.
I sängaffären bredvid Jysk ligger en dam och boar in sig i en av de bekväma sovmöblerna. Jag tror först att det är en docka men det är en livs levande kvinna. Hon har glasögon och sträcker ut sig i full längd på bäddmadrassen.
Mörkt redan kl. 19.00. Temperaturen är 17, 5 grader.
Snart är denna dag slut och kommer aldrig mer tillbaka. Kanske tur för inte vill vi ha använda dagar i vår kalender.
Vi vill ha helt nya, ouppsprättade dagar.
En sådan kommer redan i morgon.

PS: låten skrevs av the Louvin Brothers som hette Ira och Charlie i förnamn och faktiskt Loudermilk i efternamn.

onsdag, september 28, 2011

Dagbok: Onsdag 28 september

Någonting har hänt med oss alla, vi har blivit en dag äldre sen igår. Och varför inte? Sådan är tidens gång.
9 grader 06.00. Kattorna vill ut, de tror att gräset är grönare på andra sidan. Efter en stund vill de in, gräset var inte grönare, möjligen lite saftigare men det var en hastigt övergående känsla.
Läser att den första kebaben med bröd uppfanns i Tyskland 1972. Det trodde man kanske inte, livet är fullt av överraskningar.
På vägen till Brottby hörs en upprörd man i bilradion. Han ligger i fejd med sin hemkommun, det gäller ett vårdärende. Han säger att kommunen förstör människors liv genom sitt sätt att agera. Tack, säger programledaren, tack så mycket.
En död grävling ligger vid vägrenen, många dör i trafiken.
Buss 676 från Norrtälje kör i riktning mot Stockholm. Det är en dubbeldäckare, wifi lär finnas ombord.
Fläsknoisetter med råstekt potatis till lunch. Aromsmör. Gott.
Ringer till Jysk i Täby efter lunch. Man kopplas sinnrikt fram genom att säga postortens namn. Jag säger "Täby", den mekaniska rösten svarar "Stenby, Västerås". Jag gör om proceduren och uttalar "Täby" så tydligt som möjligt. "Förlåt, jag förstår inte", svarar rösten. Jag har hamnat i en mardröm där det moderna samhällets avigsidor radas upp från a till ö.
Jag säger "Täby" ytterligare en gång, nu svarar rösten "Täby, vill ni bli kopplad till butiken, säg koppla". Jag säger "koppla" och plötsligt är jag där, på Jysk i Täby. Det är fantastiskt men vitrinskåpen har inte kommit, kanske i morgon. De kan inte säga säkert.
Eftermiddagen har varit mycket fin.
Det kanske är en eftermiddag som länge kommer att leva kvar i minnet.
Men det är det inte.
Nu har jag redan glömt den.

tisdag, september 27, 2011

Dagbok: Tisdag 27 september

Röd mazarin till morgonkaffet, kan inte tycka att det är fel.
Under förmiddagspromenaden i Arningeområdet ser vi en container som tillhör Mediterranian Shipping Co. Den står uppställd mitt på Mallslingan.
Sill och potatis till lunch. De små potatisrackarna tar lång tid på sig i kastrullen, kanske handlar det om självbevarelsedrift. Ägg, gräddfil, gräslök, det smakar midsommar.
Vad gjorde vi då? Drömde om julafton förstås.
En tur till Täby Kyrkby på eftermiddagen. Septemberdagen är solig men har en gnutta kyla inom sig. En imponerande anläggning om runstenar och vikingar har byggts upp. Någonting är det med dessa vikingar; de for långväga omkring, brände, plundrade och mördade.
En av de mer kända hette Sven Tveskägg. Hans far hette Harald Blåtand. Men de var ju från Danmark och inte alls från Täby.
Väl hemkommen pratar jag i telefon med en dam från Ängelholm. Hon är mycket trevlig, ber ibland om ursäkt för sin dialekt vilket hon inte alls behöver göra. Jag påpekar att Malmöiterna är svårare att förstå vilket hon håller med om.
Kvällen sänker ner sin presenning över landskapet. Klockan 20.15 är temperaturen 11,9 grader. Kanske snart dags att slå på luftvärmepumpen. Å andra sidan, skulle Sven Tveskägg ha gjort det? Knappast. Han skulle ha tagit på sig ännu en järnbrynja och bitit ihop.
Det är vad jag också ska göra. Järnbrynja ska det vara, annars får det vara.

måndag, september 26, 2011

Dagbok: Måndag 26 september

Rasande fin morgon, dock utan tidning men jag ska inte klaga, det finns säkert skäl till att blaskan kommer sent.
Varför stannade vi inte i Brömsebro på vägen hem från Karlskrona, jag ångrar det nu. En minnessten finns från freden mellan Sverige och Danmark 1645. Det hade varit roligt med ett foto på denna.
Annars går allt sin gilla gång, vädret finns heller ingen anledning att klaga på.
Vi for till Skånelaholm för att leta efter Sälnastenen men hittade den inte. Samma sak förra veckan. En man som samlade ihop äpplen i en trädgård berättade att han visste var den låg och förklarade också vägen dit. Tyvärr var hans anvisningar helt felaktiga. Sälnastenen är och förblir ett mysterium. Kanske har den aldrig ens existerat och kanske är äppelplockaren en av deltagarna i en gigantisk konspiration.
Högrev på Lidl för 59 kr/kg, picnicbog för 39 kr/kg.
Men vad är det för kött egentligen? Sekunda vara? Nej, inte alls. I helgen blir högreven förvandlad till pepparrotskött och picnicbogen till en stek.
De har fläsklägg också men det åt vi i lördags (tillsammans med rotmos), den får vänta ett tag.
Jag fortsätter läsa "Det blir bättre i vår" av Gustaf Rune Eriks. Just nu överväger huvudpersonerna Halsen och Hogge att genomföra en stöt för att komma på grön kvist. De är annars genomhederliga men hungern driver in dem på farliga vägar.
20.48 är temperaturen 15,4 grader, rena värmeböljan. Har fört över "Kind of Blue" med Miles Davis till min Creative Zen, funderar på att spela den under kvällen.
En av mina bästa resor: Till Gävle med Upptåget i våras. Fikade på Centralkonditoriet mitt emot Gävle Central. Är det verkligen där som Brynäs ishockeylag samlas varje morgon för att dricka kaffe? Det verkade så litet, kanske finns det två Centralkondis?
21.18: Jag har svårt att avsluta det här inlägget men jag måste göra det ändå.
Jag gör det nu.