lördag, februari 27, 2010

Brynja

Det verkar som om brynjan är tillbaka. Jag såg en hel hög idag inne på en klädaffär i Roslags-Näsby (det är den som ligger där Prylcenter tidigare låg). Brynjorna fanns i olika storlekar, dock var det ingen som passade mig. Inte för att jag tänkt köpa någon heller. Min förra – och enda – brynja var tillverkad i DDR. Den inköptes på 1970-talet. Kanske blev jag registrerad av STASI vid det tillfället? Jag märkte i och för sig ingenting men det ingick väl i spelets regler att man inte skulle göra det. Dagen har varit blöt. Det droppar från taken. Snömassorna är dock enorma, den här processen kan ta tid. För att fördriva den tiden bläddrar jag i en nyinhandlad publikation; Nässjö Kommunikationer. Häftet är från 1938 och där står allt om tåg och bussresor till och från staden Nässjö. En del annat också. I en annons från Nässjö Kemiska Tvätt & Pressanstalt står "Som man är klädd blir man hädd!" Säkert är det så men jag vet inte vad hädd betyder. Det går förstås att gissa – hädd = bedömd, uppfattad… Kanske är jag helt ute och cyklar men i så fall är det på en velociped från Sundbergs Järnaffär. Kan man inte betala den kontant går den bra att få på förmånliga villkor. Hur förmånliga framgår dock inte. Så där sitter jag och håller på, ganska roligt är det. Jag har aldrig varit i Nässjö ska kanske tilläggas. Inte i Mjölby heller. Däremot många gånger i Enebyberg, det var där som kommunikationshäftet inköptes. I Enebyberg fanns tidigare SL:s bussgarage. Huset finns kvar men inga bussar. De har flyttat ner till Åkerby nära Täby C. Det var i och för sig för länge sedan. Allt var för länge sedan, tiden går fort. På tal om den hade jag också en klocka som var gjord i DDR, en väggklocka. Den fungerade bra i många år, nu är den skrotad. OS börjar gå mot sitt slut. Fem guld, det är bra. Vi får vara nöjda med det resultatet. Men man blir aldrig nöjd, man vill ha mer. Kanske finns det chans på ytterligare medaljer i morgon på femmilen? Det är en klassisk distans. Alla stora skidåkare bör vinna en femmil. Skiten ska spruta om skidorna och istappar ska hänga från skägget. Ur munnen ska komma ord som "jävlar, jävlar, jävlar". Det kommer att bli ett härligt jagande. Ibland stannar åkarna upp och läser en dikt, antingen tyst för sig själva eller högt genom en megafon. Dikten sköljs ner med blåbärssoppa. Så går det förstås inte till. Klockan är 23.33. Sista tåget från Nässjö till Vetlanda gick 22.30, framme 23.20. Men det hade jag förstås missat. Antagligen hade jag fått ta in på Park Hotell, tel. 225. Där fanns både café och matsal och stället rekommenderades vördsamt av herr A. Bergström. Alternativet vore ju att gå brandvakt och det är aldrig ett bra alternativ.

söndag, februari 21, 2010

Postdiligensen

Bilden är inscannad från STF:s årsskrift 1936. På sidan 201 skriver J W Sandström om "Den svenska vintern" men frågan är om vi verkligen vill läsa om den just nu.

På väg till jobbet

I fredags morse, strax innan Danderyds kyrka. Trafiken på E18 kröp fram. Det gick inte fort men det gick sakta. Skulle jag ha tagit en alternativ väg? Gick inte, de flesta var igenkorkade. Framme efter cirka två timmar, dubbelt så lång tid som normalt. Men det blir bättre i sommar. Då ska vi åka på semester med postdiligensen, kanske till ett gruvhål i Bergslagen, vem vet?