lördag, september 15, 2007

Böckerna skriker

Jag vaknade härom natten av att någonting skrek. Det var böckerna som skrek. Efter den senaste omflyttningen hade de inte blivit placerade i rätt ordning. Nu saknade de varann och gav uttryck för denna saknad genom höga, genomskärande ångestskrin. Det var fruktansvärt att höra. De ville ju stå med sina vänner och inte bli ihopblandade hur som helst. Jag sprang mellan hyllorna, jagad av ettriga dikter, påstridiga noveller och tungskjutande romaner. Efter en timmes jobb hade skriken dämpats för att slutligen helt tona bort. Alla var hemma igen.

Ett okänt hörn av Vallentuna


Ett okänt hörn av Vallentuna. Fast inte nu längre. Nu kan hela världen se det.

fredag, september 14, 2007

Atlas Diesel

Som sagt, inga smådetaljer men man kan ändå inte låta bli att fundera på hur det skulle ha varit om man jobbat på Atlas Diesel i Nacka i början av 1950-talet. Då kanske man också hade spelat i deras ishockeylag och varit lagkompis med Rolle Stoltz. Det gick tyvärr inte så bra för laget trots Rolles medverkan. Många förluster kan noteras i statistiken. Den 29 januari 1954 var det till exempel match mot Hammarby. Stryk med 5 - 2. En av två målskyttar i Atlas Diesel var R. Stoltz som från sin backposition tjongade till och där satt den i kassen. Frågan är om spelet hade gått bättre om jag varit med. Man vet ju aldrig.

Sen gick förstås Rolle till Djurgården och där blev det många segrar! Frågan om min ev. medverkan i laget är naturligtvis enbart av teoretisk art eftersom jag bara var fyra år vid denna tidpunkt.

tisdag, september 11, 2007

Bloggen fyller ETT!

Nu har den här bloggen hållit på i mer än ett år. Jag vet inte om den har lyckats komma fram till någonting. Det verkar som om helheten missas för alla små detaljer. Under år två kommer det stora hela att tas mer i beaktande. Det kan ni hoppa upp och sätta er på!

Höstmanövern



En annan sak som det också är dags för nu till hösten är höstmanövern. Det är stronga gossar som gör byvägar och gärdsgårdar osäkra och stora bullar har de också i händerna. Det är väl knappt man kan tala om bullar, längder är nog mer rätt. Blir de tillräckligt torra kan de användas som vapen och kastas i huvudet på fi. Fast får den här grabben bestämma hinner de aldrig bli torra. De är slut långt innan dess.

The Uke-line


Ishockeyn är igång igen och som jag ser det är väl den intressantaste frågan just nu hur det ska gå för Boston Bruins berömda Uke-line, kedjan som består av Bronco Horvath, Johnny Bucyk och Vic Stasiuk och som fått sitt namn på grund av medlemmarnas ursprung i Ukraina. Visst är gubbarna lite till åldern komna men man ska aldrig säga aldrig i de här sammanhangen. Större överraskningar har faktiskt hänt.

måndag, september 10, 2007

Romanen

Jag vill gärna skriva en roman. Ännu har jag dock inte kommit till skott. Kanske är det bloggen som är min roman?

söndag, september 09, 2007

Finnkampen

I helgen har det varit Finnkampen, en riktig klassiker för friidrottsälskare. Den tycker jag om och jag tycker också om tanken på en ensam friidrottare som tränar en kylig höstkväll på en övergiven idrottsplats där rutorna på omkädningsrummet har slagits sönder och större delen av belysningen strejkar. Friidrottaren tränar inför en stor tävling som går av stapeln nästa år. Det gäller att komma i form. Utanför idrottsplatsen blir mörkret tätare. Friidrottaren springer fram och tillbaka, gör ruscher, tänjer på stegen, intervalltränar, tar kortare steg, trippar, zickzackar, joggar bort mot första kurvan där han försvinner in i mörkret bara för att dyka upp tio sekunder senare på långsidan. Jag tycker väldigt mycket om den här tanken. Den håller nästan uppe mitt liv.

Härliga rullader

Rulladerna blev härligt mjuka men så fick de också puttra i två timmar och därefter lite till i såsen. Jag gjorde dem av lövbiff som jag la en skiva bacon ovanpå och sedan rullade ihop efter saltning och peppring. Därefter stack jag en tandpetare igenom var och en och lät dem brynas direkt i stekgrytan. I med lite vatten, en buljongtärning, pepparkorn och lagerblad och sen kom puttringen. Såsen gjordes av sky och vispgrädde med tillsats av soja, tomatpuré och lingonsylt. Det blev en fantastiskt välsmakande anrättning. Idag blir det fläsklägg och rotmos, en annan klassiker inom den svenska husmanskosten. "Bon appetit" som man säger i Frankrike men det säger inte vi i gamla Svedala, vi säger "Hugg in och käka"!