lördag, mars 22, 2008

Statens biblioteksdepå

Idag passerade jag Statens Biblioteksdepå strax utanför Bålsta. Så här ser den ut. Tänk vilka hemligheter som döljs bakom dessa väggar. Ja, det är ju inga hemligheter egentligen. Mest är det alla de tidningar som givits ut i Sverige under 1900-talet (och i en del fall ännu tidigare). Gårdagens nyheter idag får man alltså om man besöker detta hus. Kontakta Kungl. Biblioteket för mer information.

fredag, mars 21, 2008

Fullmåne

Ikväll lyser en kraftig fullmåne över landskapet. Den ser nästan overklig ut i sin fullhet och verkar vara så nära att man tycker den befinner sig strax ovanför trädtopparna. Ansiktet syns tydligt med ögon, näsa och en snedvriden mun. Det är ett gubben-i-månen-ansikte. På månen finns också en amerikansk flagga och fotspår som aldrig suddas bort. Kanske finns det annat också men det vet vi ingenting om. Möjligen får vi veta dessa hemligheter i en avlägsen framtid som vi inte heller vet något om. Fram till dess kommer mångubben att le sitt snedvridna leende. Det är nog bäst så.

torsdag, mars 20, 2008

Minnesvärda ord

Lyssna till den granens susning
vid vars rot ditt bo är fästat

Finns att läsa på omslaget till "Läsebok för Folkskolan" från 1922. Pris kartonnerad 2 kr. och 35 öre.


onsdag, mars 19, 2008

Påsken 1956

Dagens snöfall ger påsken en ny dimension. Igår berättade jag på jobbet om påsken 1956 som var både kall och snörik. Tyvärr var det ingen som mindes den eftersom ingen av arbetskamraterna var född 1956. Synd att ingen minns påsken 1956. Den var verkligen minnesvärd.

Jesusjeans

Idag i Rimbo tyckte jag att det stod "Jesus" på en skylt. På lite närmare håll såg jag att det stod "Jeans". Förstår inte hur jag kunde göra ett sånt misstag men antagligen var det ett önsketänkande som fick mig att förväxla orden på ett så drastiskt sätt.

söndag, mars 16, 2008

Fåglar

Våren börjar komma så sakta. Det är fågelkonsert lite varstans. De hörs tydligt men syns inte. Över 460 olika fågelarter har observerats i Sverige - varför ser man dem inte? Jo, en såg jag uppe i ett träd. Det var en svart fågel, kanske en koltrast. Talgoxar ser man förstås. Likaså skator och kråkor. Men var är de övriga 456? Troligen gömmer de sig. De vill inte spela ut alla kort innan våren är här på riktigt. Det vill inte jag heller. Därför behåller jag några ess i ärmen tills det blir dags för den verkliga värmen.