fredag, december 07, 2007

Fikon från Smyrna

Det bästa med julen är fikonen i sina runda, någon gång fyrkantiga, förpackningar. Naturligtvis ska de komma från Smyrna. De är förresten här nu.

The city belongs to me

Dessa ord läste jag idag på en poster inne på Prylcenter i Roslags-Näsby och tänkte då genast att de stämmer inte alls in på mig. Jag är visserligen född i centrala Stockholm (på S:t Eriks sjukhus) men ganska snart blev jag utflyttad till rena vischan och där har jag hållit hus de senaste 58 åren. Staden var stor och skrämmande när man var liten. Ibland träffade vi stadsbarn under idrottsdagar på Bosön och andra ställen. Stadsbarnen kom från exotiska platser som Kungsholmen och Vasastan och var stora och skrämmande. Deras röster var mycket högre än våra. När de, någon gång, tilltalade oss blev vi stumma. I bästa fall hackade vi fram ett svar. Vi hade ingenting att erbjuda, de hade en hel stad i bakfickan. De var helt enkelt en annan sort, en stadssort. Å andra sidan hade de aldrig sett en ko. De trodde att mjölken kom från affären. Potatisen likaså. Kanske var de lite dumma i huvudet trots allt? Det får bli min hämnd att skriva så.

torsdag, december 06, 2007

Fyra böcker som jag vill ha

Sveriges järnvägsstationer
Förteckning över omnibussar
Konduktörsinstruktion 1943
Industrilok i Närke

I Räfsnäs i Roslagen finns ett f.d. bussgarage där man fortfarande kan urskilja bokstäverna SLO som alltså betydde Stockholms Läns Omnibussaktiebolag. Lägg in det på avdelningen för Roligt Vetande.

onsdag, december 05, 2007

Träff i Skesta hage

Idag är det onsdag den 5 december och dags för den månatliga träffen i Skesta hage. De har med sig kaffet och jag står för brödet, det tycker jag är en rättvis fördelning. På tal om hagar minns man naturligtvis den vers som högtidligt upplästes på examensdagen i Näsby folkskola i juni 1957. Den lyder så här:

Hör göken gal i hagen - koko, koko
han gal mest hela dagen - koko, koko
Han gal så grant i sol och vår
att han nog snart en fästmö får - koko, koko, koko


Detta på tal om hagar alltså. Eller gökar. Men de har tystnat för länge sen. Så vitt jag förstår, med mina begränsade kunskaper om djur och natur, hörs en äkta gök inte efter midsommar. Om vi hör en idag blir det sensation. Jag ska lyssna noga.

tisdag, december 04, 2007

Hon dansade en sommar...

...men bara en sommar. Tyvärr.

söndag, december 02, 2007

1:a advent

Det är söndag och 1:a advent och 4,1 grad varmt enligt digitaltermometern. Jag tyckte att det var över 5 grader när jag gick upp för en timma sedan men jag kan ha sett fel. I vilket fall så svettas trädgårdstomtarna ute i rabatten. Det talas om ett snöoväder som rör sig ner mot våra breddgrader, få se hur det blir med det. Söndag idag, måndag imorgon, en sak är säker: dagarna tar aldrig slut. Det är som med luften i en cykelpump, den tar heller aldrig slut. Som barn funderade jag mycket över detta faktum. Nu har jag slutat fundera eftersom jag vet hur det förhåller sig. Det är naturligtvis någon som fyller på ny luft nattetid. Hur skulle det annars gå till?