torsdag, mars 06, 2008

Missuppfattningar

Många tror att Georges Simenon, kommissarie Maigrets skapare, var fransman. Det var han inte. Han var belgare. En annan felaktighet är att gökklockan skulle vara en schweizisk uppfinning när den i själva verket uppfanns i Tyskland. Däremot är det sant att göken utan klocka inte hörs efter midsommar. Skulle ni råka höra någon är det bara en imitatör som är i farten.

Den tredje mannen

Jag har funderat mycket över vem som var den tredje mannen. Baron Kurtz säger ju att de var två, han själv och Dr. Winkel, som tog hand om Harry Lime efter det att denne blivit påkörd av en lastbil utanför sin bostad. Lite senare hävdar portvakten i huset att det var tre män som försökte hjälpa Harry. Den tredje kan ha varit Popescu, rumänen som plötsligt försvann till Rumänien och sen kom tillbaka igen. I så fall är ju gåtan löst. Men är inte den lösningen alltför enkel? Observera att det faktiskt finns en fjärde man med i bilden. Det är han som ligger i kistan istället för Harry Lime. Mördad förstås. Kanske finns det också en femte och en sjätte man någonstans ute i periferin. De vet vi ingenting om. De lever sina egna blodbestänkta liv. Helt klart är att alla ljuger, särskilt baron Kurtz. Han har ett ljugarutseende. Han är falsk och lismande. Han kan inte säga ett enda sant ord. Det kan inte de andra heller men de ser inte ut som om de ljuger. Medan tonerna från Anton Karas cittra lägger sig över ett allt mörkare Wien, fortsätter spekulationerna. Vem var den tredje mannen och varifrån kom han?

Jag skulle gärna vilja läsa några av Holly Martins böcker, särskilt "Oklahoma Kid". Holly är ju den som blir lurad mest av alla och inte ska han väl behöva stå vid skampålen bara för att han inte har en aning om James Joyce och dennes "stream-of-consciousness" teknik.

tisdag, mars 04, 2008

Tjelvars grav

Sommaren 1997 besökte vi Gotland. Det var första gången och än så länge den enda gången. Förutom klassiska vyer som kalkbrottet i Slite, Konsumaffären på Fårö och slagghögen vid Bläse, såg vi också Tjelvars grav. Han var alla urgutars anfader. Han ligger begravd nere till vänster. Han och Yngve Frej ligger i samma grav. De delar lika i vått och torrt. Det är fint på Gotland. Det gotländska landskapet är säreget. Det är som att åka utomlands utan att göra det på riktigt (§ 12 i Stora Klichéboken). Någon gång ska vi åka tillbaka till Gotland. Det kommer att ske snarare förr än senare.

måndag, mars 03, 2008

Vasaloppet

Igår kördes det 84:e Vasaloppet. Det var en norrman som vann med en annan norrman på andra plats. De var bröder. Vädret orsakade vallningsproblem för många. Det gäller att valla rätt när man ska ge sig ut i "fäders spår för framtida segrar". Vallar man fel går det tungt. Segrartiden blev 4.13,45 vilket visar att norrmännen hade vallat rätt. De avstod faktiskt från fästvalla, ruggade bara upp skidorna lite vilket visade sig fungera förträffligt. Kanske är det så man ska göra - inte bry sig om fästet utan bara koncentrera sig på glidet. Jag var också med i år men jag fastnade i den första matkontrollen. Med arton bullar i magen går det inte att fortsätta. Nästa år blir det andra, och färre, bullar.